För några veckor sedan invigdes det nya polishuset i korsningen Svartbäcksgatan-Luthagsesplanaden. Under en tid har vi sett det tio våningar höga bygget växa upp.Förväntningarna har väl inte varit så stora. Det stod på ett tidigt stadium klart att den nya förvaltningsbyggnaden för kriminalväsendet inte skulle tillföra stadskärnan några skönhetsvärden. Vi fick ett höghus i glas och en oändligt lång byggnad där betongen dominerar totalt. Kontrasten till Länsförsäkringars till kontor ombyggda fabrik på andra sidan Svartbäcksgatan är stor.
Det är märkligt att Uppsala utan protester svalde det nya polishuset medan det blivande konsert- och kongresshuset blev skärskådat in i minsta byggelement.
Det byggs för fullt på många håll i staden, såväl bostäder som kontors- och institutionsbyggnader. Somligt smälter väl in i miljön, annat avviker på ett vis som skvallrar om påtaglig okänslighet för Uppsalas skönhetsvärden.
Många bör nu återigen få skrämselhicka av det program för kvarteret Blåsenhus, omedelbart syd-väst om Slottet, som är ute på samråd till nu på onsdag. I en annons från Akademiska Hus, det bolag som förvaltar universitetens och högskolornas fastigheter, presenteras byggenskapen i kvarteret för det som ska bli nytt centrum för pedagogik och lärarutbildning.
Byggnaderna utgör förvisso en skarp kontrast till lärarutbildningarnas nuvarande hemvist, de vackra seminariebyggnaderna i östra Luthagen. I annonsen heter det att "omdaningen av kvarteret kommer att ske varsamt med hänsyn till den kulturskyddade miljön runt Uppsala slott och Botaniska trädgården".
Bilden i annonsen talar ett annat språk. Där finns ett antal fyrkantiga lådor utplacerade, lådor som skulle kunna betecknas både som modernistiska och futuristiska men som egentligen bara är fruktansvärt fula och därtill okänsliga för omgivningen.
Detta nya institutionskvarter ligger alltså utefter Norbyvägen och blir närmaste granne till Botaniska trädgården och Uppsala slott!
Har Akademiska hus och Uppsala universitet alldeles tappat sinnet för vilken miljö man befinner sig i? Varken annonsen eller programmet för byggenskapen andas någon känsla för pietet. I stället är det uppenbarligen meningen att den som står uppe på Slottets borggård ska blicka ut över en botanisk trädgård som skuggas av ett helt kvarter fullt med stora fyrkantiga huskolosser. Det må vara att skisserna i programtexten bara är förslag men någon måste ändå ha ritat in dem som möjliga att utföra.
Det är hög tid att Uppsala kommun inrättar ett skönhetsråd, något som många andra kommuner har. Detta råd ska inte bestå av politiker utan av Uppsalabor med känsla för den ömtåliga miljön i Uppsala. Rådet ska ha till uppgift att vara referens i frågor som har avgörande betydelse för stadens miljö.
Ett sådant råd ska kunna balansera de många okänsliga förslag som dyker upp titt som tätt i den livliga utbyggnaden. Då kanske vi också kan slippa mastodontkvarteret i Blåsenhus som tillsammans med den föreslagna trafikleden genom Engelska parken effektivt dödar den känsligaste Uppsalamiljön, Uppsalas hjärta.
Uppsala ska självfallet inte vara ett historiskt museum men vissa områden måste skyddas från ett alltför okänsligt formspråk. Miljön kring Slottet, Domkyrkan och Carolina är ett sådant område.