Nu börjar bråket om gasen i Arktis
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Det kommer alltså sannolikt att bli varmare än beräknat, vilket betyder att isen smälter fortare i Arktis än man tidigare trott. Mindre is i Arktis betyder att det blir lättare att utnyttja den gas som finns där. Det är visserligen mycket dyrt att få fram gasen, men med minskande tillgång på olja och allt högre priser kommer det att löna sig.
Vem är det då som äger gasen i Arktis? I första hand är det Ryssland, Norge och Danmark, som alla anser sig ha rätt till stora områden i Arktis. Ryssland grundar sina krav på FN:s havsrättskonvention, som säger att en kuststat har rätt till naturresurser på sin kontinentalsockel. Och eftersom Lomonosovryggen går från Sibirien är alltså området ryskt, resonerar ryssarna.
Danmark åberopar sin överhöghet över Grönland och påpekar att kontinentalsockeln går från Grönland och alltså är danskt territorium. Norrmännen utgår från Spetsbergen som är norskt område och ställer krav utifrån detta. Miljövännerna anser att ingen äger Arktis och att man borde låta området vara i fred. Någon självklar rätt finns uppenbarligen inte för någon stat.
Den som vinner kampen har uppenbarligen stora pengar att vänta, förutsatt att man klarar av att göra de jättelika investeringar som krävs först.
Men vem ska avgöra kampen? Är det FN:s säkerhetsråd, där både Ryssland och Kina har vetorätt men inte Danmark eller Norge? Ska man av detta dra slutsatsen att Ryssland kommer att segra tack vare sin stormaktsstatus? Vad kommer det att innebära för de länder som måste importera rysk gas med tanke på hur Ryssland hittills har använt sin gas för politiska påtryckningar? Kommer gasen att göra Ryssland till den supermakt som president Putin vill skapa? Både USA och Kanada har börjat markera närvaro i Arktis.
Kan spänningen rent av leda till militära aktioner mellan Ryssland och Natoländerna Danmark och Norge? Frågan om vem som äger vad i Arktis måste sannolikt avgöras relativt snart. För några veckor sedan träffade utrikesminister Carl Bildt sin norska kollega för en diskussion i ämnet.
De nordiska länderna har länge i stort sett sluppit storpolitiska spänningar. Men även om Sverige saknar kust i Arktis kan fördjupade konflikter där inte gå spårlöst förbi vårt land.
gunvor.hilden@comhem.se