Samhället håller på att förändras i grunden. Automatisering och digitalisering går häpnadsväckande fort. Och då måste också vi förändras.
Gamla företag och gamla jobb försvinner. Gammal utbildning är inte längre gångbar. Ännu värre är brist på utbildning. När många jobb försvinner eller förändras i grunden genom digitaliseringen måste också arbetskraften anpassas. Hänger vi inte med står vi inför en enorm arbetslöshet.
Vi har kommit till den konstiga situationen att arbetsgivarna ropar efter mer folk att anställa samtidigt som arbetslösheten är hög. Förklaringen är att de som efterfrågas är de högutbildade, inte minst inom den digitala sektorn, medan de arbetslösa i stor utsträckning består av lågutbildade. Redan ses tecken på ökande inkomstskillnader både i USA och i Europa. Också i Sverige har skillnaderna i inkomst ökat påfallande mycket på senare tid. En förklaring är just bristen på högkvalificerad arbetskraft medan både industrijobb och tjänster blir allt färre.
Efterfrågan på olika specialister är stor i hela världen vilket gör att Sverige har svårt att locka till sig utländska toppkrafter. De multinationella företagen lägger en allt större del av verksamheten utomlands, särskilt den mindre kvalificerade. Arbetsmarknaden har blivit allt mer internationell.
Mot den bakgrunden är förstås utbildning en nyckelfråga. Och här har Sverige inte klarat sig i den internationella konkurrensen. Kritiken mot den svenska skolan har ju länge varit högljudd. Men också mot utbildning på högre nivåer har kritiken tidvis varit hård. Utbildningen i vårt land motsvarar tydligen inte behoven. Mycket hänger på lärarna och deras utbildning och löner.
Uppenbarligen måste grundläggande förändringar ske med anpassning efter de nya kraven. Det talas om den andra industriella revolutionen, där robotar tar över allt mer av produktionen. Men det är inte bara industrin som ska förändras utan i minst lika hög grad tjänstesamhället.
Framför allt måste vi alla inse att de enkla jobben i många fall kommer att försvinna eller redan har gjort det. Utbildning är nyckelordet och att utbilda sig måste bli ännu mer attraktivt. Kreativitet och kunskap är nyckelord i en framtid när robotar klarar av de mer rutinmässiga jobben. Det sägs att inte mindre än 50 procent av dagens jobb kan ersättas av automatiserad teknik inom 20 år.
Men vad händer då med de andra, med dem som inte är specialister på digitala problem eller kreativa tänkare, och vilkas jobb har ersatts av maskiner?
Ja hur gick vid den förra industriella revolutionen? Ganska bra, uppenbarligen, efter vissa övergångsbesvär. Och kanske går det lika bra den här gången? Fantasi och skaparförmåga måste vara lösningen också under den andra industriella revolutionen.