Nya bekymmer för Borg

Först och främst: det går bra för Sverige. Sedan: se upp, runt hörnet lurar en storm.

Uppsala2014-08-26 00:28
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det skulle kunna vara 2010, då stormen var en annalkande eurokris, men är 2014 och hoten heter Mellanöstern och Ukraina. Budskapet från finansminister Anders Borg (M) till väljarna är detsamma: ni vet vad ni har men inte vad ni får. Alliansen har navigerat svensk ekonomi genom svåra tider förut och kan göra det igen.

När Borg presenterade regeringens syn på ekonomin i Harpsund den gångna helgen fick den som hoppats på nya satsningar gå därifrån besviken. Sverige behöver ”skyddsvallar” för att möta framtida kriser. Den senaste veckan har det talats mycket om ökade kostnader för flyktingmottagandet, men en utvidgad kris närområdet (Ukraina) skulle få långt större påverkan på ekonomin i det exportberoende Sverige. Liksom en försämrad utveckling i USA och Japan som också nämns i regeringens scenario för kommande år.

Detta är inte bara taktik från Anders Borg. Den minnesgode vet att han varit densamma i mellanvalsperioderna, även om han kanske trycker lite hårdare på oron när valet närmar sig. Men en rikshushållare som Borg varnar alltid för sämre tider - vi ska vara försiktiga, samla i ladorna, reformutrymmet krymper och allt sådant. Det är hans roll i regeringen och en sådan roll behövs. Företrädare som Gunnar Sträng och Göran Persson var inte så annorlunda på sin tid.

Att det är svårt att opponera mot en finansminister som anlägger den bekymrade minen fick Magdalena Andersson (S) åter erfara i SVT:s Agenda i söndags. Hon framstår lätt som ansvarslös när hon talar om ofinansierade reformer och varje förslag till skattehöjning för företag (arbetsgivaravgiften för unga eller restaurangmomsen) klingar cyniskt när kärvare tider närmar sig, alldeles oavsett kvaliteten i den ursprungliga skattesänkningen.

Det fungerar inte heller så bra att peka på regeringens ”jobbmisslyckande” när det blåser i omvärlden. Jaså, Sverige har högre arbetslöshet nu än 2006. I så fall, grattis till att den inte är dubbelt så hög som i en del andra länder. ”Hur kan du vara nöjd med en högre arbetslöshet?” undrade Magdalena Andersson. Men Anders Borg var inte nöjd, han var bekymrad. Som alltid.

Det vore en historisk bedrift av en regering att vända ett så kraftigt opinionsunderläge till valseger på bara några veckor, ingen erfaren bedömare tror väl heller att det blir så. Men något hände efter presskonferensen om flyktingmottagandet. Parhästarna Reinfeldt och Borg har verkat regeringströtta men utstrålar nu en energi som kan dra med sig den övriga alliansen.

Valet kommer att bli jämnt, konstaterade partisekreteraren Carin Jämtin (S) härom dagen. Och kanske måste man hitta på någonting för att vinna valet om nu inte regeringen lämnar ifrån sig makten frivilligt. Vad detta än blir kommer det garanterat att göra Anders Borg bekymrad.

Läs mer om