Det kan bli aktuellt att återinföra visumtvång från länderna på västra Balkan, Serbien och Makedonien. Visumreglerna lättades 2009 och 2010, men eftersom det lett till att framför allt romer sökt sig ifrån misären i dessa länder har EU:s migrationsministrar diskuterat frågan. Och Tobias Billström säger till Sveriges Radio (25/10) att ”människor från västra Balkan inte har några asylskäl, och att deras ansökningar ”proppar” upp systemet”.
Billströms ställningstagande backas upp av Dagens Nyheters ledarsida (26/10) som skriver att påfrestningar på flyktingmottagningen visserligen inte är ”huvudfrågan” (det är i stället misären i hemlandet), men att ”det är orimligt att norra Europa ensamt skulle ta emot hela kontinentens flyktingströmmar”. Det är framför allt romer som avses.
Det finns många problem att ta tag i gällande flyktingströmmarna i Europa. Romernas situation i en rad europeiska länder (såväl EU-medlemmar som i nationer på väg in i gemenskapen, som Serbien), är inte heller acceptabla. Att förföljas och utsättas för våld och diskriminering är för dem vardag, liksom avsaknad av skolgång och normala medborgerliga rättigheter. Men asylrätten, rätten att söka skydd, har inte med detta att göra. Den rätten finns för alla och rätten till uppehållstillstånd prövas i Sverige individuellt enligt FN:s flyktingkonvention, EU:s gemensamma regler samt den svenska utlänningslagen.
”Problemet är inte att romerna flyr, utan att de förtrycks och diskrimineras. Lösningen är inte att hindra dem från att fly utan att stoppa diskrimineringen. Detta är ett arbete som måste göras gemensamt av EU och länderna på västra Balkan”, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida (26/10). Han hänvisar också till utrikesminister Carl Bildt (M). Bildt har stora kunskaper om Balkanstaterna efter fredsuppdragen på 1990-talet och är tydlig med att visumtvång skulle underblåsa nationalistiska strömningar i dessa länder.
Propparna på Migrationsverket är varken huvudfråga eller bisak för EU. Nya hinder vid gränserna löser inga problem för den gemenskap som i år förärats med Nobels fredspris. Hotet mot den fria rörligheten väcks till liv varje gång det hettar till i EU:s närhet och flyktingarna inte fördelar sig över unionen på ett lämpligt vis, som under den arabiska våren i fjol.
Men det är i grunden så enkelt som Milan, 19 år och flykting från Kosovo 2004, uttrycker det för Sveriges Radio: ”Ingen skulle söka asyl om man inte måste”.