Nya hot mot Östersjön

Vindkraften var ett av de nya energislag som skulle ersätta kärnkraften när den enligt riksdagsbeslutet 1980 fasats ut. Ett antal vindkraftverk började uppföras på flera håll i landet. Den el som verken producerade bidrog ytterst marginellt till den samlade elproduktionen. Så småningom växte antalet vindkraftverk men fortfarande utgör vindkraften en ytterst liten del av den samlade energiproduktionen.

Uppsala2005-03-14 08:16
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Orsakerna till det är flera. Det har visat sig att produktionen av vindkraft är både dyr och ineffektiv. Den är också beroende av rejäla subventioner för att över huvud taget bli intressant för avnämarna. I Tyskland presenterades nyligen en rapport från den tyska energiagenturen om den bristande effektiviteten hos landets 15 000 elproducerande turbiner. Sverige torde knappast uppvisa en bättre effektivitet.

Nu vill dock den energiansvariga samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin råda bot på långsamheten i vindkraftsutvecklingen i landet. I en debattartikel i Dagens Nyheter i går gjorde hon ett energipolitiskt utspel där vindkraften i framtiden ska utgöra en större del av den svenska elproduktionen.
@3a Text:Men först måste en del hinder undanröjas. Plan- och bygglagen och miljöbalken innehåller regler som leder till onödigt långdragna beslutsprocesser, klagar statsrådet Sahlin. En vindkraftsberedning och en samordnare för varje stort vindkraftsprojekt ska tillsättas så att Sverige kan öka farten i vindkraftsutbyggnaden.
I praktiken betyder det att de överklaganden som uppkommer i de flesta fall av utbyggnad kommer att ignoreras. Till exempel miljöintressen får vika när landet behöver nya energislag.

Vindkraften har under de decennier den producerats just mötts med mycket protester och överklaganden. Ärendena har varit segslitna — och inte utan skäl.
Paradoxalt kan man säga att det är två motstridiga naturintressen som kolliderar, den rena och avfallsfria vindkraften mot intresset att bevara framför allt havsmiljöerna från intrång i fågelliv och övrig fauna.
Så sent som i höstas sade regeringen (den regering där Mona Sahlin ingår) nej till ett förslag att bygga vindkraftverk vid Fladen utanför Varberg. Andra utbyggnadsförslag har också fått tummen ned.

Havsbaserad vindkraft är ett steg i rätt riktning, anser dock statsrådet Sahlin, och nu också regeringen. Det betyder att regeringen tänker utsätta Östersjön som redan nu belastas till
det yttersta av en rad angrepp från utsläpp från jordbruket, industriut­släpp och trafikavgaser, okontrollerad oljetankertrafik för ytterligare hot mot den marina miljön i form av en kraftigt utbyggd vindkraft.
Det finns ingen energikälla som inte syns eller märks och inte inkräktar någonstans, sade Mona Sahlin i går. Det är möjligt. Regeringen tar ändå på sig ett stort ansvar om man tänker gå in för att forcera vindkraftutbyggnaden i Östersjön. Det vore bättre om regeringen inriktade sig på andra åtgärder i stället för att utmana Östersjöns miljö ytterligare.
Läs mer om