Nya politiker i förarsätet i Spanien

Fredagen var början till slutet för det spanska tvåpartisystemet.

Foto: Pierre Phillipe Marcou

Uppsala2018-06-01 15:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Efter drygt sex år vid makten kom slutet snabbt för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och hans konservativa Partido Popular (PP). Socialistledaren Pedro Sánchez vann misstroendeomröstningen på fredagen, med stöd av vänsterpartiet Podemos och småpartier från Baskien, Katalonien och Kanarieöarna.

Det var inget konstigt i sig med misstroendet. Redan för fem år sedan avslöjades att PP-kassören Luís Barcenas fört över tiotalsmiljoner kronor från statskassan till bankkonton i Schweiz. Muthärvan kring partiet har växt lavinartat och nyligen avkunnades domar där 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse. Rajoy har hela tiden gjort som han brukar när han möter svårigheter: ingenting.

Men samtidigt bevittnar spanjorerna nu dödsdansen för tvåpartisystemet. PP och PSOE har turats om vid makten sedan 1981, men denna gång lär det bli en kort tid i solen för Sánchez. Ett nyval väntar och då kommer nya politiska krafter att ta över landet, Podemos men framför allt det liberala partiet Ciudadanos, störst i opinionsmätningarna. PSOE förknippas i stort sett lika mycket med korruptionen som PP.

Ciudadanos bildades av Albert Rivera i Barcelona som en motvikt till den katalanska självständighetskampen. Efter inträdet i rikspolitiken 2015 har Rivera inte imponerat, men partiet har gått framåt ändå tack vare motståndarnas svaghet. Ciudadanos har fortfarande inte synats om var man står i viktiga politiska frågor. Man lever högt på att vara mot korruption, mot separatismen och avsaknaden av band till Francodiktaturen och den katolska kyrkan. Men vad är man för?

Jag träffade en katalansk vänsterpolitiker nyligen, som hävdade att ”C´s är bara ett nytt PP” och att skruvarna kommer att dras åt ytterligare kring självständighetsrörelsen, att ännu fler kommer att fänglas. Men de unga väljarna i Spanien vill inte ha ett nytt PP, inte heller ett gammalt PSOE, och Rivera kommer att få bekänna färg i den kommande valrörelsen. Ska han redan nu lämna över till partiets klarast lysande stjärna, den 36-åriga Ines Arrimadas, segrare i det katalanska valet i december? Eller ska han lita på att det svaga motståndet leder honom till seger?

Läs mer om