Nya Skandia?
LEDARE Efter en störtsjö av avslöjanden om skandaler i Skandia startar nu debatten om hur nya fall ska undvikas. Risken är att regeringen i sin iver att tillmötesgå den starka kritiken hittar på lagar som skulle bli ett hinder för de laglydiga företagarna men släpper igenom de ohederliga.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Skandia Liv har redan förklarat att ledningen inte ska ha någon bonus i framtiden. Möjligen kan bonus med tak förekomma när det gäller särskilt definierade uppgifter längre ned i organisationen. Där har man kvickt dragit slutsatser av vad opinionen kräver.
Den statliga Revisorsnämnden har fått i uppgift att granska Skandias revisorer. Över huvud taget kan man undra över revisorernas roll i alla dessa skandaler, inte bara i Skandia utan i flera andra företag i Sverige och utomlands. Revisorernas uppgift är ju att granska och slå larm. Men alltför ofta sker inte det. Beror det på att också revisorerna ingår i kamratgänget och alltså inte står fristående? Eller kanske de till och med är rädda för att stöta sig med ledningen? I så fall är ju hela tanken med revisorer förfelad.
Rop hörs nu från flera håll om skärpt lagstiftning. Men det är svårt att se hur en lag skulle se ut som inte kan kringgås. Hur än lagen formuleras kommer direktörer med behov av att glänsa med sina förmåner att hitta smitvägar runt lagen.
Precis som det finns svartjobbare och skattefuskare och personer som på krångliga vägar hittar hål i skattelagarna så går det inte att konstruera en lag som skulle sätta stopp för en toppdirektör som verkligen vill skaffa sig orimliga förmåner.
Risken är i stället att regeringen i sin iver att tillmötesgå en stark opinion hittar på lagar som skulle bli ett hinder för de laglydiga företagarna men släppa igenom de skumma.
Det stora felet med strukturen i svenska storföretag är att både ägarna och styrelserna är svaga, vilket lämnar ett stort utrymme för företagsledarnas makt. Det fattas helt enkelt motvikter.
Ägarna består i de flesta fall av stora anonyma fonder som bara har ett intresse: Avkastningen ska bli så stor som möjligt så att fondernas kunder blir nöjda. Sådana ägare är inte tillräckligt intresserade för att hålla emot företagsledningarna.
Styrelserna består ofta av proffs som har alltför många uppdrag för att på allvar hinna sätta sig in i företagets skötsel. Många styrelseledamöter ingår dessutom i det kamratgäng där företagsledningarna också återfinns. Det enklaste är att blunda och säga ja, när ledningen kräver orimliga bonusprogram.
Det är ingen lätt uppgift att göra något åt detta. Som UNT tidigare betonat är en breddning av rekryteringen avgörande. Inte minst fler kvinnor i styrelser och företagsledningar skulle kunna bidra till att få bort denna fatala ensidighet och missriktade lojalitet i kompisgängen. Men viktigast av allt är en ändrad företagskultur. En bra företagsledning måste bestå av personer som på allvar ser företagets framgång som sin främsta uppgift, inte sådana som framför allt vill berika sig själva.