I går överlämnades den statliga utredningen om tillsyn av marknadsföring och e-handel med alkoholdrycker till barn- och äldreminister Maria Larsson (KD). Utredningen kunde inte ha kommit vid ett lämpligare tillfälle. Förra månaden tillkännagav livsmedelkedjan City Gross att man ska erbjuda vinpaket tillsammans med matkassar till sina kunder.
På tisdagen polisanmälde Systembolaget City Gross för olaglig vinförsäljning. En prövning av lagen är välkommen och väl tajmad.
Nyheten väckte åter debatt om det svenska alkoholmonopolets vara eller icke vara. Systembolagets alkoholmonopol måste bevaras. Men alkoholleverantörer på internet ställer högre krav på svenska myndigheters tillsyn av alkoholförsäljningen.
Utredningen vill se samma regler för alkoholreklam på nätet som i papperstryckta medier. Förslaget innebär att förbudet mot att i tryckta skrifter marknadsföra alkoholdrycker som innehåller mer än 15 volymprocent alkohol ska gälla även för tidningar på nätet. Informationskravet om alkoholens skadeverkningar ska ingå i internetannonser.
Utredningen pekar även på en oroande utveckling där allt fler annonser riktar sig mot ungdomar. Konsumentombudsmannen ska därför få större befogenheter att förbjuda näringsidkare som bryter mot marknadsföringsreglerna i alkohol- eller tobakslagen. Internetleverantörer ska ha anmälningsplikt och beläggas med straffavgifter om man inte följer reglerna. Dessutom ska svenska myndigheter kunna utföra kontrollköp för att övervaka om internetleverantörerna följer bestämmelserna kring vilka som får köpa alkohol i Sverige.
Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm, skriver på DN Debatt (09/07) att det inte görs tillräckligt på området. Andréasson är inte nöjd med den statliga utredningen och menar att den legitimerar Systembolagets konkurrenter på internet. Men privatpersoner har enligt ett beslut i EG-domsolen 2007 rätt att handla alkohol från internetleverantörer. Det är omöjligt att förbjuda den verksamheten. Det är därför bra att utredningen förhåller sig till denna verklighet och i stället presenterar förslag på en bättre tillsynspolitik.
Systembolagets alkoholmonopol är ett viktigt politiskt verktyg för att kontrollera konsumtionen av alkohol. Intäkterna går till behandling och missbruksvård. Men med globaliseringen och e-handel över gränserna har Systembolagets alkoholmonopol kommit att hotas. Därför är det angeläget att svensk alkoholpolitik försöker minimera risken med ökad alkoholkonsumtion. De förslag som Maria Larsson fått är en bra bit på vägen mot en bättre tillsyn av alkoholförsäljningen på internet.