Efter flera månaders ansträngningar lyckades så till slut USA:s utrikesminister John Kerry att få Israel och Palestina att sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Kerry lyckades mana de två parterna till samtal genom ett utlovat amerikanskt investeringspaket för att stödja palestinsk ekonomi och genom påtryckningar på Israel att släppa palestinska fångar. Fredssamtalen är ett viktigt steg framåt i en region som genomgår stora förändringar.
Den arabiska våren har skapat nya situationer att förhålla sig till. Muslimska Brödraskapet som genom ett demokratiskt val fick makten i Egypten har genom massiva protester och en militärkupp förlorat makten. Aldrig tidigare har regimer i Mellanöstern varit så tvingade att förhålla sig till folkopinion och öppet missnöje på gatorna. Det sades vara en omöjlighet att demokrati kunde bli verklighet i arabvärlden. Men det vi ser nu är en demokratisk process i rullning. Politiker diskuterar politiska och sociala rättigheter. Så länge vanliga människor uppfattar att det råder stora sociala och politiska missförhållanden kommer de att visa sitt missnöje på gatorna. Trots en antidemokratisk militärkupp i Egypten är detta fortfarande en verklighet som det nya styret måste förhålla sig till.
Det är mitt i denna utveckling som Barack Obama tagit på sig att åter igen försöka sig på en amerikansk medling mellan Israel och Palestina. Utsikterna är inte så goda. Den israeliska regeringen har beslutat att en folkomröstning ska avgöra om Israel ska gå med på ett fredsavtal. De palestinska myndigheterna på Västbanken tänker sig en liknande lösning för palestinsk del. Det betyder, om parterna når en överenskommelse alls, att fredsavtalet kan röstas ner av befolkningen. Inför fredssamtalen i veckan demonstrerade palestinier mot förhandlingarna i Ramallah. I Israel är många medborgare upprörda över premiärminister Benjamin Netanyahus beslut att släppa 104 palestinska fångar. Flera av fångarna har nämligen utfört terrorattentat mot israeler. Ett antal medlemmar i Netanyahus parti, Likud, har själva uttalat sig kritiska till fredssamtalen och koalitionspartiet Judiskt Hem är motståndare till en tvåstatslösning.
Det ser alltså inte så ljust ut på fredsfronten. Det aktuella fredssamtalet mellan Israel och Palestina kommer förmodligen inte att leda till något större genombrott. Men samtidigt visar utvecklingen i Mellanöstern att en annan väg är möjlig. Hur många trodde att folket i Egypten, Libyen och Tunisien skulle resa på sig för att störta sina regimer för ett antal år sedan? Det ansågs inte vara troligt. Ett fredsavtal mellan Israel och Palestina ska inte avfärdas som omöjligt. Men det kommer kräva mycket möda och ansvar från respektive sida.