Nytt Ams förblir vid det gamla
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Amschefen Anders L Johansson förklarar att allt fler som söker arbete är självgående och att 80 procent av de sökande själva hittar nytt jobb inom ett par månader. Det Ams ska göra är att tillhandahålla datorer, s k platsterminaler, på allehanda platser som "bibliotek, flygplatser och större arbetsplatser", menar Johansson.
Man kan förstås fråga sig varför arbetsförmedlingen ska ha datorer på större arbetsplatser. Där har ju människorna redan arbete. Men en viktigare fråga är vad som händer med själva Ams. Kan myndighetens omfattning minska i och med att de arbetssökande med datorernas hjälp nu själva ska göra jobbet att söka jobb? Nej o nej, hädiska tanke. De resurser som frigörs ska i stället läggas på dem som behöver mest stöd.
Denna ansats vore väl lovvärd om det vore så att Ams var bra på det Ams gör. Men här klämmer skon riktigt illa. För ett drygt år sedan visade Institutet för arbetsmarknadspolitisk forskning att flera av Amsåtgärderna för att motverka arbetslöshet var i stort sett verkningslösa — de gjorde varken från eller till. Än värre var att vissa åtgärder var direkt skadliga och alltså motverkade sitt syfte.
Men sjukdomsinsikt saknas hos Amsledningen. Trots att sysselsättningen minskar och arbetslösheten stiger når Ams upp till de egna operativa målen. Ändå säger Anders L Johansson att "det inte är målen det är fel på".
I nästa mening säger han att Ams "bedriver ett slags fördelningspolitik". Och det är här skon klämmer. Myndigheten ordnar ett antal "åtgärder" för att putsa arbetslöshetsstatistiken. Själva kärnverksamheten, dvs arbetsförmedlingen, låter man nu tekniken ta över. Ändå ska verksamheten kosta samma 60 miljarder som tidigare. Även när Ams förnyar sig förblir det mesta vid det gamla.