Nytt demokratiskt initiativ på Kuba

Uppsala2005-02-21 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

unt 21/2 2005. I utrikesdebaten nyligen hävdade utrikesminister Laila Freivalds att de restriktioner som EU, på Spaniens initiativ, tagit för att utestänga demokratirörelsen på Kuba från EU-ländernas ambassader, i själva verket inte betydde så mycket för den hårt trängda demokratiska oppositionen.

Påståendet var grundat på rent önsketänkande. I själva verket var gesten att bjuda in företrädare för dissidenterna till exempelvis nationaldagsfirande ett erkännande av deras betydelse.

Demokratirörelsen på Kuba led ett allvarligt avbräck för snart två år sedan då upp emot 80 oberoende journalister, författare och demokratiförespråkare på lösa grunder arresterades och kastades i fängelse. Deras brott påstods vara att de gick USA:s ärenden, ett land som Kuba anses befinna sig i krig med.

De fängslade sitter spridda på anstalter över hela Kuba. Många är i dåligt skick och för att de inte skulle löpa risk att dö i sin fångenskap frigavs några fängslade - villkorligt - i höstas. Den stora majoriteten är dock kvar i fängsligt förvar, dömda till 15-20 år långa straff.

Nu har dock den spillra av demokratirörelsen som fortfarande är i frihet tagit ett nytt initiativ för att försöka förmå Castroregimen att ta ett steg mot en demokratisk utveckling.

I torsdags presenterade 110 kubaner en proklamation till nationell dialog. Den ska inte ses som en ny partibildning, heter det i proklamationen, utan mera som ett initiativ till direkt dialog med enskilda människor på Kuba.

Vilket genomslag denna proklamation kan få är högst ovisst. Bakom den står bland andra Oswaldo Paya som 2002 fick ta emot det så kallade Sacharovpriset av Europaparlamentet. Han fick tillåtelse att komma till Europa och även Sverige - och att återvända till Kuba. Han förefaller alltså åtnjuta en viss respekt hos regimen.

Förhoppningarna är förstås stora att den nya proklamationen ska få lika stor uppslutning som det s k Verlaprojektet fick för några år sedan. Dessvärre mötte regimen Varelaprojektets förslag med ökad repression och risken är förstås stor att det nya projektet möter samma mottagande. Castroregimen förnekar sig inte.
Läs mer om