Valresultatet i Ukraina blev inte lika illa som befarat när rösterna väl hade räknats färdigt. President Viktor Janukovytjs anhängare och allierade förlorade valet med stor marginal. Man behåller majoriteten i parlamentet tack vare att konstitutionen har ändrats, men inte med så stor marginal att man kan ändra konstitutionen på nytt. Och det är något som ger den ukrainska befolkningen hopp för framtiden.
En del av förklaringen till att Janukovytjs Regionparti behåller makten är sannolikt vanligt valfusk – de uppgivna siffrorna från rösträkningen stämmer dåligt överens med siffrorna från oberoende vallokalsundersökningar. En annan del av förklaringen är intressantare – det handlar om den teknik för att reducera valets betydelse som förekommer i många postsovjetiska stater men drivits mycket långt just i Ukraina.
Valet – alltså det vanliga valet med proportionell fördelning av mandat i förhållande till partiernas storlek – gällde bara hälften av platserna i parlamentet. Den andra hälften tillsattes genom rena personval, en teknik som gav goda möjligheter för lokala politiska bossar och ”starka män” inom industrin och affärslivet, att skaffa sig en parlamentsplats. Dessa personer har allt intresse av att kunna utverka fördelar från regeringen och kommer säkerligen att visa sin tacksamhet genom att stödja presidentens parti.
Utan att i formell mening släppa principen att parlamentet ska väljas av folket i direkta val så har alltså regimen i Ukraina hittat ett elegant sätt att skaffa sig extra mandat. Skillnaden mot Ryssland – och givetvis Vitryssland – är att i Ukraina kommer de tre största oppositionspartierna ändå att vara representerade i parlamentet. Skillnaden mot en riktig demokrati, som till exempel i det nära grannlandet Polen, är att minoriteten i Ukraina på detta sätt döms att förbli en minoritet, även om den skulle få majoritet i valen.
Men det räckte alltså inte till två tredjedels majoritet den här gången. Därmed kan man skrinlägga planerna på att ändra konstitutionen och låta parlamentet utse presidenten när det blir dags 2015. Nu pekar allt på att det blir ett demokratiskt presidentval där Janukovytj ställs mot kandidater från koalitionen Fosterlandet (med den fängslade Julia Tymosjenko, men där Arsenij Jatsenjuk kan lägga bäst till att kandidera) och boxaren Vitalij Klitjkos Udar.
Omvärlden, i första hand EU, kan göra sitt för att påverka utvecklingen i Ukraina. Med Janukovytj har landet allt mer isolerats från Europa, till exempel genom att det associeringsavtal som var på väg innan oppositionsledaren Julia Tymosjenko fängslades frös inne. Nu kan det kanske bli aktuellt igen inför det kommande presidentvalet. Varje möjlighet som EU har måste utnyttjas.
Kanske kan man förhindra Janukovytj att genomföra nya val med (enligt valobservatörerna från Europarådet, Nato och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE) regeringstrogna partifunktionärer, styrd och obalanserad mediebevakning samt direkta påtryckningar och hot mot väljare.