"O" som "O"?

Uppsala2007-04-02 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Ombudsman är ett av få svenska ord som under 1900-talet införlivats som lånord i flera av de stora världsspråken, till exempel engelskan och franskan. I regel syftar ombudsman på en statlig tjänsteman som ska skydda medborgarna mot olagliga åtgärder; en kvinna eller man som med inträngande kunskaper och engagemang i bagaget driver särskilda frågor och för individers talan.
I Sverige har vi Justitieombudsmannen (JO), Konsumentombudsmannen (KO), Jämställdhetsombudsmannen (JämO), Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) med flera.
När Claes Borgström på söndagen aviserade sin förtida avgång från förordnandet som JämO var det säkert många som inte kände till uppgiften att JämO, DO, HomO (Ombudsmannen mot diskriminering på grund
av sexuell läggning) och HO (Handikappombudsmannen) ska slås ihop till en enda diskrimineringsombudsmannamyndighet. Så lyder nämligen ett förslag från regeringen.
Ett liknande förslag lades fram av centerpartiet strax före valet. Syftet var en "enhetligare lagstiftning", högre bötesstraff och att diskrimineringsmålen ska prövas i allmän domstol. I centerförslaget ingick dessutom att lägga ned Arbetsdomstolen.
Det är dock förvånansvärt svårt att hitta uppgifter om regeringens nu aktuella förslag i mediearkiven, och någon livlig debatt tycks inte pågå om detta. Förutom att Claes Borgström är kritisk, och vill att JämO ska vara kvar som egen myndighet.
Så möjligen är detta inget som håller svenska folket vaket om nätterna. Men dessa olika myndigheters ansvarsområden är trots allt för var och en viktiga ur rättssäkerhets- och demokratisynpunkt. Därtill är de högst allmängiltiga, varför det finns anledning till viss reflexion kring den förestående förändringen.
Vad man skulle vilja veta är till exempel på vilket sätt en allmän diskrimineringsombudsman bättre än dagens myndigheter kan företräda berörda individer samt stärka rättssäkerheten. Hur ser den konsekvensanalysen ut? Eller är sammanslagningen i första hand frukten av en kalkylerad rationalisering?
Det är klart att man alltid kan tjäna ett antal kronor på att slå ihop vissa funktioner, rutiner, lokaler, maskiner med mera. Men när det gäller kunskap måste ombudsmannen ha medarbetare med spetskompetens och tyngd inom respektive områden. Annars riskerar en ny allmän "O" att bli trubbig och ihålig - och kanske även att tappa förtroende gentemot individer som behöver stöd och hjälp.
Olika typer av diskriminering härstammar ur skilda strukturer, har olika historia, utseende, konsekvenser och omfattning. Varje område kräver specifik erfarenhet och kompetens. Man får dessutom kanske akta sig så att könsdiskriminering, som teoretiskt kan drabba samtliga medborgare, på grund av sin relativa omfattning stjäl utrymme från "smalare", men lika viktiga, problemområden.
Hur kommer en enda tungt belastad diskrimineringsombudsmans prioriteringslista att se ut i framtiden? Det kommer vi förhoppningsvis att kunna följa öppet på internet. Redan i dag kan man till exempel på www.homo.se ta del av samtliga ärenden.

Läs mer om