President Barack Obamas State of the union-tal natten till onsdagen utsågs av förre talmannen Newt Gingrich (rep) till det mest liberala sedan Lyndon B Johnson på 1960-talet. Det var också en närmast pånyttfödd Obama som äntrade talarstolen. Som om han plötsligt insett att han blev återvald i november, att han är den som får många amerikaner att tro på ”hopp” och ”förändring” och att han faktiskt kan leverera detta.
Omständigheterna har definitivt bidragit till att locka fram den gamle Obama. Halva hans första mandatperiod präglades av akut krishantering, den andra halvan av väntan på en vändning och av en trilskande kongress med republikansk majoritet. Nu börjar återhämtningens solstrålar sippra igenom och väcka liv i världens största ekonomi, USA:s. Då vaknar också presidenten.
Talet innehöll mycket få konkreta politiska förslag, men en hel del löften. Och det var löften befriade från ängslighet för kritik av motståndarna. Regeringen vill och regeringen kan förändra saker, bara den är smart, slog han fast. Passningen till oppositionen, som ständigt kritiserar det demokratiska partiets vurm för statliga lösningar (”big government”), var tydlig.
Obama lovade att lägga ”förslag efter förslag” för nya jobb den kommande tiden. Han talade från utgångspunkter som förenar landet, medelklassen och möjligheten för alla att lyckas oavsett bakgrund, men väjde inte heller för att USA har förändrats. På vissa orter sprider sig hopplösheten när fabrik efter fabrik försvinner. Många har svårt att klara försörjningen och ser ingen utväg, ingen framtid för sig och sin familj.
Det kommer ett förslag om att höja minimilönen i USA till nio dollar i timmen. Alla ska också ha rätt till en utbildning som gör att man kan ta de nya jobb som skapas. Många nya arbetstillfällen kommer inom den gröna sektorn, för att ta fram förnybar energi. Barack Obama kommer att agera för att hindra klimatförändringarna, oavsett kongressens ståndpunkt, var budskapet. Den republikanska delen av kongressen beskrevs som ”tysta stenansikten” under den delen av talet.
Som en spegelbild av presidentens offensiv tycks nu det republikanska partiet ha funnit sig i sin oppositionsroll. Av den konservativa Tea Party-rörelsen syns inte mycket och det traditionella svarstalet på presidentens State of the union-tal hölls av Floridasenatorn Marco Rubio, som också inledde med att gratulera Barack Obama till en bra start på sin andra presidentperiod.
Kritiken kom förstås, och gick som vanligt ut på att USA:s framgång historiskt skapats av medborgarna själva på en fri marknad, inte av staten i Washington. Och att skattehöjningar aldrig varit ett recept för fler jobb. Men det var mer pliktskyldigt och Obamas mandat att försöka leda USA ut ur krisen är helt klart starkare än tidigare. Det vill till att han också lyckas, annars vässas åter knivarna på högerkanten.