Obamas vägskäl i handelspolitiken
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
I kristider har ledare ofta pressats att föra en politik som inte fungerar särskilt bra, nämligen protektionism i form av handelshinder som skydd för industrier och arbetstillfällen. I den långa valrörelse som föregick Obamas nominering tävlade kandidaterna om vem som snabbast ville dra sig ur frihandelsavtalet med USA:s grannländer och en viskning om multilaterala avtal i världshandelsorganisationen WTO var lika med politiskt självmord. Men arbetet inom WTO är mer angeläget nu än någonsin tidigare. Om smalt definierade handelsintressen får ersätta multilaterala förhandlingar kommer vi att utestänga utvecklingsländer från den världshandel som är deras enda väg ur fattigdomen, och riskerar dessutom att försvåra återhämtningen i världsekonomin.
På många håll övervägs protektionistiska åtgärder i takt med att den finansiella krisens effekter sprider sig i världsekonomin. I skuggan av en stigande arbetslöshet och med allt fler industrier på gränsen till kollaps anser nu endast hälften av USA:s befolkning att handel är bra för landet.
En historisk parallell är de tullar som i slutet av 1920-talet infördes för att skydda USA:s ekonomi, särskilt jordbruket som var hårt utsatt av utländsk konkurrens. Så snart Herbert Hoover tillträtt som president 1929 inleddes arbetet med vad som kom att ta USA från ekonomisk kris till fullskalig depression.
Räddningspaketet bestod av inhemska subventioner, importkvoter och höga tullar på en lång rad jordbruksvaror, och man hade dessutom frestats att samtidigt skydda andra sektorer av ekonomin. I takt med att andra länder såg sig tvungna att agera likadant tvärstannade USA:s export. Bilindustrins export sjönk från 541 miljoner dollar 1929 till 76 miljoner 1932 och jordbruket, som man varit mest mån om att skydda, drabbades värst. Veteexporten föll från 200 miljoner dollar tio år tidigare till 5 miljoner dollar 1932. I hela världen kollapsade den internationella handeln, och bidrog i hög grad till Den Stora Depressionen.
Om Barack Obama ska kunna infria sitt löfte från installationstalet om att arbeta vid tredje världens sida och göra verklig skillnad i kampen mot fattigdomen får han och andra ledare inte vända ryggen till förhandlingarna inom WTO till förmån för kortsiktiga intressen. Den väg som USA, och världen, nu väljer i handelspolitiken kan komma att bli av stor betydelse för oss alla.