Också i Uzebikstan

Uppsala2005-05-14 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Gårdagens revolt i Uzbekistan började i Ferghanadalen, nära gränsen till Kirgizistan där den auktoritäre presidenten Askar Akajev nyligen störtades i en folklig resning.
Ser vi nu en fortsättning på de revolutioner som det senaste dryga året ändrat de politiska förutsättningarna i flera tidigare sovjetrepubliker?
Ferghanadalen är tättbefolkad och ligger i skärningspunkten mellan fyra centralasiatiska republiker som alla styrts auktoritärt efter Sovjetunionens upplösning. Men medan kritiken i Kirgizistan syftat till att skapa ett mer demokratiskt och västinriktat politiskt system har oppositionen i Uzbekistan dominerats av islamiska fundamentalister.
Uzbekistans president Islam Karimov är sedan Afghanistankriget en viktig allierad till USA i kampen mot terrorismen. För upprorsledarna i Uzbekistan är USA och västvärlden knappast någon förebild. I stället har man vänt sig till Rysslands president Putin med en begäran om intervention.

Det lär Putin säkert akta sig för. Och det mesta talar för att också USA ligger lågt. Att aktivt engagera sig på en diktatorisk regims sida är ingen bra reklam för parollerna om att sprida demokratiska värderingar till nya delar av världen.
Karimov har satt in armén mot upprorsmännen, men av allt att döma har också fredliga demonstranter som krävt Karimovs avgång utan att därför stödja islamisterna beskjutits. Men utan möjligheter för en civil demokratisk opposition att verka blir islamismen för många uzbeker det enda alternativet.
Läs mer om