Ödesfråga utan svar
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Vilka idéer har socialdemokratin för att komma till rätta med dagens vrånga verklighet, detta parti med en unikt hög trovärdighet genom decennierna som sysselsättningens förkämpe och försvarare?
Vilken ödesfråga kunde vara mer angelägen att gå i seriös närkamp med på första maj än denna?
Men av referaten från de inte alltför välbesökta första maj-mötena att döma fanns det inte mycket utrymme för något nämnvärt nytänkande. Den som tycks ha kommit närmast var företagsledaren Carl Bennet, som talade i Kungsbacka. Han har någon sorts image av "sosse-light", en man som "delar många av socialdemokratins värderingar, men inte sjunger med i Internationalen."
Frågan är hur det blir efter gårdagen, när Bennet tog sig friheten att göra något så politiskt inkorrekt som att kritisera stopplagen. Den blir ett hinder för nya jobb, hävdade han. Utan stopplagen skulle det kunna skapas 50 000—100 000 nya jobb i vården, ansåg Bennet.
Siffror, mer eller mindre exakta, kan alltid diskuteras. Men att Bennet är inne på det principiellt riktiga huvudspåret är uppenbart. Många nya jobb kan endast skapas om det finns en positiv attityd till företag och företagare, en politik som stimulerar entreprenörer och goda idéer — och, framför allt, en insikt om att traditionell arbetsmarknadspolitik kan ha sitt värde på marginalen men i sig inte räcker för att skapa "riktiga jobb."
Men av sådana insikter fanns det inte många spår i LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedins tal på Norra Bantorget i Stockholm. Hon ser regeringen och Riksbanken, ett något tungfotat par, som huvudaktörer i kampen mot arbetslösheten.
Regeringen fick en klapp på huvudet för att den satsat budgetpengar på "kampen mot arbetslösheten" — och förväntades komma med mer redan i höstbudgeten.
Riksbanken fick bannor för att den inte sänker den redan mycket låga styrräntan ytterligare. Men Riksbankens uppgift är faktiskt inte att bekämpa arbetslösheten, utan att se till att inflationsmålet hålls. Dessutom är det till ytterlighet osannolikt att räntekostnaderna i nuläget spelar någon nämnvärd roll för företagen när det gäller frågan om nyanställningar.
Statsministern hyllade den svenska modellen och utlovade en tandvårdsreform som skall göra det billigare för människor mellan 20 0ch 30 år att gå till tandläkaren. Om arbetslösheten hade han för dagen ingen synpunkt av intresse att förmedla.
Partisekreterare Marita Ulvskog meddelade att de apatiska flyktingbarnen kommer att få "en snabb, rättvis och human behandling" sedan regeringen fått pröva ett pilotfall.
Om detta finns det två ting att säga: Det första är att vi tror det när vi ser det. Det andra är att opinionsbildning i starkt berörande frågor ofta får snabbt genomslag.