Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) heter den myndighet som har det viktiga uppdraget att följa upp den nya sjukförsäkringen, rehabiliteringskedjan. Särskilt viktigt är att studera vad som händer med de utförsäkrade, de som lämnade försäkringen från 1 januari 2010. Eftersom sjukförsäkringen tidigare saknade en bortre gräns måste man veta hur dessa har klarat sig, för att kunna justera åtgärder som till exempel ersättningsnivåer. Det självklara målet är att få en sjukförsäkring som är tydlig och hållbar, och samtidigt anständig för alla inblandade.
Gårdagens rapport handlade om de 41 000 som blev utförsäkrade för drygt tre år sedan. Slutsatserna är många och den positiva nyheten skulle kunna vara att cirka hälften av alla utförsäkrade finns kvar i studier eller arbete hos Arbetsförmedlingen. Eller så skulle man kunna uppmärksamma att hälften återvände till sjukförsäkringen inom ett år och de regionala skillnaderna däromkring.
Men i stället är det socialbidragen som lockar såväl medier som opposition. Att en av tio blivit beroende av ekonomiskt stöd efter utförsäkringen visar enligt Tomas Eneroth (S) att hela reformen ”är en bidragslinje”. ”En av tio är anmärkningsvärt många”, enligt Eneroth. Jämfört med vad?
Det har länge funnits en stark vilja att koppla den nya sjukförsäkringen till ekonomiskt bistånd. För två år sedan gick delar av Svenska kyrkan, LO och ett antal läkare samman i ett upprop där man visade på exempel där människor som utförsäkrats satts på bar backe. ”Stoppa utförsäkringarna”, skanderade man i en allians mellan humanitära intressen och en vilja att tillfoga regeringen skada, genom att visa på hjärtlöshet.
Men kopplingen mellan sjukförsäkring och socialbidrag var redan då mycket svag. Av de 12 000 hushåll som beviljades bidrag i Stockholm i januari 2011 hade bara 33 (0,28 procent) koppling till nya regler för sjukförsäkringen. Kopplingen är inte starkare i dag, särskilt som regeringen i fjol täppte till hålet med de nollklassade, personer som saknade sjukpenninggrundande inkomst.
Några slutsatser kan nu dras om den nya sjukförsäkringen. En stor grupp har haft nytta av att utförsäkras och få en arbetslivsintroduktion – cirka en tredjedel har nu högre inkomster än när de var sjukskrivna. Och hälften har alltså återvänt till sjukförsäkringen då de bedömts vara för sjuka för att jobba. Sedan återstår en mindre andel av de utförsäkrade, av vilka alltså en del nu lever på socialbidrag.
Den politiska oenigheten tycks gälla den sista gruppen. Oppositionens recept, sjukpenning till alla, kan lösa socialbidragsproblemen men förstör samtidigt för den stora grupp som gått från sjukpenning till jobb eller studier. Det måste gå att hitta en lösning för de mest utsatta utan att riva upp hela sjukförsäkringsreformen.