Ohållbart för flyktingbarn
LEDARE I går skulle fem kurdiska barn ha avvisats från Sverige till Tyskland utan sina föräldrar som gått under jorden sedan de vägrats asyl i Sverige. I sista stund, på måndagseftermiddagen, kom dock besked från Utlänningsnämnden att avvisningen skall skjutas upp. Skälet var att uppgifter gjorde gällande att barnens hälsotillstånd var dåligt.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Fallet med de fem barnen sätter strålkastarljuset på hur asylsökande barn bokstavligen far illa i det välfärdsland de sökt sig till. Enligt en undersökning som barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm gjort bland motsvarande enheter i hela landet har 130 asylsökande barn och ungdomar varit intagna på psykiatrisk klinik, för att sedan helt avskärma sig från omvärlden.
Barnen har många och svåra upplevelser från hemlandet. De kanske själva har blivit utsatta för våld och övergrepp eller också tvingats se på hur föräldrar och släktingar utsatts för detsamma.
Den här utvecklingen är ny för svensk sjukvård och ännu finns ingen riktig handlingsberedskap. Barnen, som i de flesta fall är mellan 11 och 17 år, är så deprimerade och apatiska att de inte förmår göra något annat än att ligga till sängs. De matas med sond och vänds på med jämna mellanrum. De vill helt enkelt inte leva längre.
Somliga tror att sjukdomstillståndet är uppdiktat, som ett utpressningsmedel för att få uppehållstillstånd eller liknande. Men så enkelt är det inte. Det verkar helt enkelt handla om barn och ungdomar som bryter samman när trycket på dem blir för hårt.
Det går inte att blunda för att en del av sjukdomsbilden finns att söka i det svenska flyktingmottagandet. De långa handläggningstiderna och framför allt att svenska migrationsmyndigheter ignorerar barnens behov bidrar till sjukdomtillståndet.
Migrationsverket bör alltså följa Barnkonventionens stadgar om att barns behov skall tillmätas stor betydelse. Så sker inte i dag och resultatet ser vi: en stor mängd barn och ungdomar som bokstavligen håller på att gå under, mitt framför våra ögon.