Olikhet inför lagen
I en modern demokratisk rättsstat är det en fundamental grundprincip att alla människor ska vara lika inför lagen. Den bärande idén är att det är den enskildes gärningar som ska ställas till svars, inte personen i sig. Och så långt är nog de allra flesta överens om de rättsliga grundprinciperna.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Enligt rapporten framkom det tydligt att personer av utländsk härkomst särbehandlades negativt i rättskedjans alla led. De anmäldes oftare, åtalades oftare, fälldes oftare, och fick strängare straff samt behandlades sämre inom kriminalvården. Särskilt tydlig var denna negativa särbehandling när det gällde invandrare från länder utanför Västeuropa.
Slutsatsen kan inte bli någon annan än att vi har en utbredd strukturell diskriminering inom rättsväsendet. När samma brott med samma faktiska omständigheter bedöms som allvarligare när det är en invandrare som är förövaren än annars, visar det ju otvetydigt att så är fallet. Vi måste våga vara ärliga och ta en öppen och seriös debatt om detta.
Att många invandrare faktiskt begår brott ska inte sopas under mattan, ej heller omständigheten att många invandrare tillhör de socialt mest utsatta grupperna där motsvarande brottsfrekvens hos svenskar
sannolikt är lika hög. Innebörden av rapporten är heller inte att det sitter en mängd oskyldiga invandrare i svenska fängelser — men däremot finns det sannolikt skyldiga svenskar som inte gör det.
Det är beklämmande att invandrare känner sig ifrågasatta av polisen och uppfattar sig ha betydligt lägre trovärdighet än svenskar. Särskilt i de fall då ord-mot-ordsituationer har uppstått har denna skillnad märkts extra tydligt. Att domstolar regelmässigt dömer hårdare ifall där förövaren är invandrare uttrycker en hållning som inte är acceptabel.
En annan viktig förklaring är att invandrare är underrepresenterade i nästan alla led i rättsprocessen. Skulle ifrågasättandet bli lika hårt om den polis som utredde ärendet själv var invandrare? Eller om nämndemännen i rätten hade en mer varierad bakgrund? Förmodligen inte.
Om viktiga rättsprinciper inte respekteras i praktiken riskerar det att urholka förtroendet för vårt rättssystem. Redan i dag känner många invandrare resignation inför ett samhälle som har rest svårforcerade murar gentemot dem.
Att vi har världens högst utbildade taxichaufförer, städare, och bussförare bär ju syn för sägen och många invandrare känner att det är hopplöst att via studier och egen förkovran nå framgång. Uppgivenheten blir stor och det blir lättare att hamna i brottslighet i områden där framtidshoppet har flugit sin kos. Ett dynamiskt samhälle måste våga ställa krav, men också visa generositet och öppenhet för de människor som respekterar och följer dess värderingar.