Bertil Ohlin skulle ha känt igen sig. Den bärande tanken i den liberalism som ekonomipristagaren och FP-ledaren Ohlin utformade var att en fri ekonomi är en förutsättning för välstånd och välfärdspolitik.
Endast genom att uppmuntra människor att arbeta, spara, utbilda sig och ta ansvar kan vi i längden få de resurser som krävs för att öka allas livschanser. Tanken om ”de välståndsbildande krafterna” går tydligt igen i det förslag till nytt partiprogram för Folkpartiet som presenterades i går.
Kontrasten mot det förslag till idéprogram som Centern presenterade vid årsskiftet är stor. Här finns inga krampaktiga försök att väcka uppmärksamhet genom egendomliga förslag. I stället handlar det om riktig politik, förslag till åtgärder som verkligen kan genomföras, förankrade både i en genomtänkt idétradition och i en analys av politikens utmaningar i en globaliserad tid. Därmed blir programmet också en kontrast till den programmatiska idé- och historielöshet som för närvarande präglar Moderaterna.
Förslagets centrala avsnitt handlar om ekonomi och arbetsmarknad under de villkor som nutidens ekonomiska verklighet ställer. Gruppen vill avskaffa värnskatten, skapa en allmän arbetslöshetsförsäkring, göra arbetsrätten mer flexibel, stegvis avskaffa företagens sjuklöneansvar och stimulera enskilt sparande. Samtidigt slår man vakt om inkomstbortfallsprincipen i socialförsäkringarna och vill anpassa dessa så att de också motsvarar den situation som gäller för studerande och egenföretagare.
Tydligare kvalitetskrav ska ställas på enskilt drivna skolor och välfärdsföretag, möjligheterna att studera, komplettera gamla utbildningar eller byta bana också i vuxen ålder ska stärkas och skolans bildningsuppdrag bli tydligare. Om alliansregeringen ibland kan förefalla ha fått slut på reformuppslag så gäller det inte för denna programgrupp.
Sammantaget blir intrycket att Folkpartiet nu efter en del onödiga extraturer återknyter till den tradition som alltid gett partiet dess identitet. Samtidigt är man tydlig i frågor av stor principiell betydelse som integration, kulturens och mediernas frihet och jämställdhet. Begreppet feminism används utan ursäkter.
Men vår tid ställer också politiken inför helt nya krav. I programförslaget finns ett överraskande utförligt avsnitt om klimat, miljö och ekologisk hållbarhet och ett avsnitt om individens integritet som borde leda till en mer kritisk inställning till mycket som släppts fram från regeringens sida under de senaste åren. Antar Folkpartiet detta program så väcks många nya förväntningar.
Vad säger de andra allianspartierna? Det struntar antagligen programgruppen i. Ska alliansen vinna 2014 så måste partiernas identitet och starkaste egna sidor få komma till uttryck.