Under första kvartalet i år ökade Kina sin produktion av elkraft med 16 procent. Tråkigt nog ökade förbrukningen med 17 procent under samma tid. 24 av landets 31 provinser har genomfört elavbrott och ransonering. Allt fler industrier förlägger produktion till nätter och helger för att i görligaste mån jämna ut belastningen på elsystemet.
Kina är, framgår det av ett reportage i Dagens Nyheter nyligen, mitt uppe i en akut energikris. Enligt en del bedömningar producerar Kina uppemot 10 procent mindre el än vad landet behöver. Dessa 10 procent skulle räcka för att förse hela Australien med el.
En omedelbar följd av detta är ett behov av att dämpa den kraftiga och energislukande tillväxtökningen. En åtgärd med det syftet var påbudet till de statliga bankerna nyligen att stoppa utlåning av kapital till bl a aluminium- och bilindustrin. Tanken är att ökningstakten i energiförbrukningen skall bromsas upp när företagen själva måste finansiera sina nyinvesteringar.
Kina försöker att bemästra situationen genom att planera för ökad produktion och import av energi. Världens största damm och kraftverk byggs vid Jangtse-floden, och skall vara klara år 2009. Det planeras för ökad import av olja från Ryssland och de centralasiatiska länderna. Motsvarande 800 miljarder kronor måste investeras i nya kraftstationer under de närmaste åren för att hålla jämna steg med den ökade efterfrågan.
Den allt annat överskuggande energikällan är alltjämt kol. Varje år förbränner Kina mer än en miljard ton kol och nu är ordern från landets ledning att ytterligare öka koleldningen - trots miljöproblemen och trots att landet inte har tillräckligt med kol.
Det är sant att det finns en väldig potential för energisparande och användning av effektivare energiteknik. Likväl kommer en stor del av de kinesiska industrianläggningarna att för överskådlig tid förbli det de är i dag, nämligen delar av en gammaldags och energislukande infrastruktur.
Förra året ökade Kinas oljeimport med 25 procent, vilket gjorde landet till världens näst största oljeimportör efter USA. Ändå fortsätter landet att leva ur hand i mun. Oljereserven räcker bara en vecka.
Bortsett från att Kina nyligen satte upp som mål att produktionen av kärnkraft skall femdubblas fram till 2020 är det inte tal om någon satsning på mer miljövänliga energikällor.
Exemplet Kina illustrerar den växande efterfrågan på energi i de länder där man kan förvänta sig att ekonomisk tillväxt och levnadsstandard kommer att öka under de närmaste decennierna - och de utmaningar som den ställer världssamfundet inför.
Det visar att uppgiften, på global nivå, är mycket svårare än att enbart snabbt och drastiskt minska utsläppen av klimatförändrande växthusgaser. Det gäller att dessutom och samtidigt möta en kraftigt ökad efterfrågan på energi.
Något universalmedel finns inte i dag. Alternativa, miljörena energikällor behöver utvecklas, liksom teknik för energisparande och effektiv energianvändning.
Vad som inte behövs är en förtida svensk kärnkraftsavveckling, med ökade utsläpp av fossila bränslen. Mot bakgrund av hur det ser ut i världen är den nuvarande svenska politiken, som får just de effekterna, närmast omoralisk.