Operation avledning

Regeringen med Göran Persson i spetsen känner sig trängd efter de senaste dagarnas kritik av den bristfälliga hanteringen av krisen efter tsunamin i Sydostasien.

Uppsala2005-01-15 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Så trängd att man nu försöker med ett gammalt beprövat pr-knep: operation avledningsmanöver.
Det är mot denna bakgrund Marita Ulvskogs attack mot kungen ska ses. Ulvskog var tidigare minister i Göran Perssons regering och är numera partisekreterare, det vill säga högsta chefen för socialdemokraternas väldiga partiorganisation. När hon nu anklagar kungen för att ge sig in i det politiska samtalet genom att kritisera regeringens agerande är syftet inte i första hand att störta monarkin - utan att flytta mediernas kritiska sökljus från Rosenbad till hovet.

Än mer sofistikerat blir spelet när Göran Persson sin vana trogen offentligt kritiserar sina egna medarbetare genom att säga att han har viktigare saker att ägna sig åt än att diskutera monarkin. Inte nog med att strålkastarljuset ska riktas åt ett annat håll, det ska verka som att statsministern står över detta så kallade "käbbel".
Åtgärden framstår som desperat. Årets två första veckor har präglats av en katastrof som direkt har berört tusentals svenskar, men där regeringen har framstått som i det närmaste handlingsförlamad. Både utrikesministern och statsministern har dessutom haft den synnerligen dåliga smaken att vid olika tillfällen skylla misstagen på underlydande tjänstemän. Bristen på ledarskap kunde inte vara tydligare.

I sak kan man givetvis föra fram kritik mot att kungen uttalar sig politiskt. Men det är svårt att se hur kungens uttalande att "här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar" skulle vara värre än när han för ett knappt år sedan hyllade den diktatoriske härskaren i sultanatet Brunei.
Då slätade regeringen snabbt över uttalandet. Att det var regeringen i form av utrikesdepartementet som hade gett kungen ett undermåligt informationsunderlag inför resan gör knappast saken bättre.

Den kompromiss om det svenska statsskicket som går ut på att ämbetet som statschef mot alla demokratiska principer går i arv bygger på att kungen avhåller sig från politiska uttalanden.
Att detta är en problematisk kompromiss har visat sig vid flera tillfällen och en annan ordning vore onekligen bättre för Sverige. Men det är svårt att ta Marita Ulvskog på allvar när hon utan att darra på manschetten kan blunda när kungen hyllar en sultan som bryter mot de mänskliga rättigheterna men går till omedelbar attack när det stormar kring hennes chef Göran Persson.
Läs mer om