Öppen hållning i kärnkraftsfrågan

Uppsala2007-04-02 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

   UNT 2/4 2007. Det verkar äntligen våras för kärnkraften i Sverige. Först avskaffades den vansinniga tankeförbudslagen från 1984 förra året. Därigenom möjliggjordes åter statliga satsningar på forskning och utveckling inom kärnteknik i Sverige.
   
   I och med maktskiftet skedde ytterligare en liten omsvängning mot ett mer kärnkraftsvänligt klimat, med alliansens löfte om att inte avveckla några reaktorer under innevarande mandatperiod.
   
   Samtidigt utlovades, främst som en eftergift åt kärnkraftsmotståndarna kristdemokraterna och centerpartiet, att inte heller några nya reaktorer skulle byggas, eller att någon av dem som tidigare stängts av åter tas i bruk. Om tiden efter 2010 sades inget.
   
   Men nu öppnar kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, för en eventuell utbyggnad av kärnkraften efter 2010. Och till och med den tidigare så hett kärnkraftsfientliga centerledaren Maud Olofsson, näringsminister, utesluter inte helt detta alternativ - även om man från centerpartistiskt håll understryker att man inte ser något behov av ny kärnkraft nu.
   
   Även om det rör sig om en liten politisk glidning retoriskt, i Maud Olofssons fall en övergång från kärnkraftsmotstånd till kärnkraftsskepticism, är det ändå centralt att samtliga borgerliga partier nu intar en öppen hållning i kärnkraftsfrågan.
   
   Denna fråga visar om någon vikten av att inte låsa sig vid något enstaka alternativ. Det gäller miljöområdet som helhet. För trettio år sedan sågs kärnkraften som det stora miljöhotet.
   Nu går FN ut med rekommendationer om satsningar på kärnkraft som ett klimatvänligt alternativ.
   
   I och med att den globala uppvärmningen uppmärksammats allt mer, har opinionen i världen och här hemma svängt i synen på kärnkraften.
   Och till och med inom centern verkar det nu bara vara en tidsfråga innan de sista resterna av motstånd smälter bort.
   
Läs mer om