Oro inför Gazareträtt
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Judar fördriver inte judar. Bosättarrörelsens gälla paroll tycks övertyga allt fler när opinionen i Israel nu svänger till bosättarnas fördel. Med knappt två månader kvar till utrymningen av Gaza blir situationen allt mer allvarlig för premiärminister Ariel Sharon.
En stor del av bosättarna ger sig visserligen av frivillgt, men många har deklarerat att de inte tänker lämna sina hem. Under sommaren kommer judiska högerextremister från hela landet att söka sig till Gaza för att barrikadera sig i bosättningarna.
Många fruktar att konfrontationer mellan israelisk militär och högerextremister blir oundvikliga. När landets överbefälhavare Dan Halutz nyligen fick frågan vad som händer om bosättarna gör väpnat motstånd gjorde han klart att israeliska soldater inte kommer att stå passiva. Aldrig tidigare har israeliska soldater öppnat eld mot judiska högerextremister och skulle det komma till våldsamheter slungas Israel in i en akut kris.
Samtidigt har det palestinska våldet trappats upp de senaste dagarna. Många israeler menar att landets ensidiga tillbakadragande kan uppfattas av palestinska ytterlighetsgrupper som en eftergift för terrorism. I så fall kan det sätta israeliska liv på spel.
Deras oro är inte obefogad. En gängse missuppfattning om grupper som Hamas och Islamiska Jihad är att deras mål enbart skulle vara att få slut på den israeliska ockupationen. I själva verket är deras uttalade målsättning att förgöra hela staten Israel. Det finns ingen anledning att anta att de skulle dra ner på sina terrorattacker för att Israel drar sig tillbaka från Gaza. Tvärtom kan Hamas och Islamiska Jihad bli sporrade av Israels reträtt och se den som en triumf för deras krigföring. Liksom terrororganisationen Hizbollah har fått hjältestatus i Libanon sedan Israel drog sig tillbaka från landet.
Därför måste nu den palestinska sidan visa viljan att hävda den palestinska myndighetens våldsmonopol gentemot terrorgrupperna. Men Abbas har inte det inflytande över palestinierna som hans företrädare Arafat en gång hade. I samband med tisdagens toppmöte mellan Abbas och Sharon menade Abbas att det är Sharons uppgift att "stärka hans hand".
Under USA:s utrikesminister Condolezza Rices besök i området i dagarna kom parterna överens om att bosättarnas hus kommer att rivas då Israel drar sig tillbaka. Tidigare under våren har beskedet varit att bosättarhusen i Gaza kommer stå kvar, med undantag för synagogor och andra symboliskt känsliga byggnader.
Troligtvis vill nu både Israel och den Palestinska myndigheten undvika de scener som kan utspela sig om palestinier under Israelfientliga paroller börjar plundra bosättarhus på allt som återstår av värde. För Israels del kan det finnas en poäng i att riva husen för att försvåra för bosättarna att flytta tillbaka under en annan regering. Men rivningen innebär trots allt att enorma ekonomiska värden går till spillo och är en tragisk illustration av den oförsonlighet som råder i konflikten.