Den som sätter sin tro till hoppet kan glädjas åt Thomas Östros debattartikel i gårdagens Dagens Nyheter. "Sverige ska bli ett ännu bättre företagarland. Vi ska göra det lättare att vara företagare, att bli företagare och att växa som företagare."
Så skriver den nyblivne näringsministern och presenterar ett handlingsprogram med inte mindre än 300 åtgärdsförslag. De flesta är mycket bra: Förenkling av regler står högst på listan, därefter följer bland annat färre blanketter, förenklade bokslut, ökat samarbete mellan myndigheterna, förkortade handläggningstider, förbättrad service och tillgänglighet.
Mest positivt är att Thomas Östros vill sätta upp konkreta mål för hur företagens administrativa kostnader ska kunna minska. Först ska det dock göras mätningar av hur det ser ut i dag. Östros meddelar att provmätningar visar att det kostar ett företag i snitt 555 kronor per anställd och år att administrera momsen. Denna kostnad - och andra - ska på sikt minska.
Ambitionen är det således inget fel på. Givetvis kan man, i likhet med Företagarnas vd Gunvor Engström, invända att det går för långsamt. Thomas Östros vill att målen ska vara väldefinierade först om ett och ett halvt år, och det dröjer ända till 2010 - alltså efter nästa val - innan han räknar med att de har uppnåtts. Dessutom nämner näringsministern inget om hur ambitiösa dessa mål kommer att bli. Det är stor skillnad på att halvera administrationskostnaden för momsen eller minska den med en femtiolapp.
Värre för Thomas Östros och den socialdemokratiska regeringen är att det är oerhört svårt att ta förslagen på allvar. I tio års tid har socialdemokratiska näringsministrar talat om att förenklingar för småföretagen är på gång. Efter Anders Sundström tog snack- och superministrarna Mona Sahlin och Björn Rosen-gren vid. Under deras ledning tillsattes bland annat den så kallade Simplexgruppen som skulle åstadkomma precis det som Thomas Östros nu utlovar, vilket om något är ett bevis för att gruppens resultat blev noll. Och för bara några månader sedan sade Leif Pagrotsky att han var "besjälad" av tanken att förenkla för småföretagare. Då hade han suttit två år på posten som näringsminister men inte lyckats presentera något konkret som visade att hans inställning gjorde avtryck i politiken.
I det perspektivet är Thomas Östros bara nummer fem i raden av löftesministrar på näringsdepartementet. Om han vill bli tagen på allvar i kommande valrörelse vill det nog till att han snabbar upp processen - åtminstone på några områden - och visar att det denna gång är allvar. Det skulle i så fall innebära ett välkommet trendbrott i regeringens behandling av företagarna.