Pagrotskys ihåliga offensiv
LEDARE Utbildning och konferenser räcker inte för att råda bot på förtroendekrisen för näringslivet. Det var näringsminister Leif Pagrotskys och biträdande finansminister Gunnar Lunds budskap efter det andra mötet i går mellan regeringen och Svenskt Näringsliv inom ramen för de pågående s k tillväxtsamtalen.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Parterna enades om att utforma ett dokument som slår fast grundvärderingar, vad man gör och hur man ser på etik- och moralfrågor. Det skall kunna läsas som ett handlingsprogram. Frågan är vilken nytta och substans det blir i ett papper som utformas från så allmänt hållna förutsättningar.
Statsrådet Pagrotsky föreslog förbättrat meddelarskydd för anställda inom privata företag som avslöjar missförhållanden och oegentligheter, en från principiella utgångspunkter mycket tilltalande tanke.
Regeringen förbereder också förändringar i aktiebolagslagen som innebär att bolagsstämman skall godkänna ersättningsnivåer och förmåner. Ebba Lindsö påpekade dock att detta är ägarfrågor och att bolagsstämmorna redan i dag kan agera, om de vill.
Näringslivet, eller i varje fall ett antal storföretag, befinner sig i dag i en förtroendekris — som det är viktigt att näringslivet tar på allvar och övervinner. Att det kommer att ta sin tid och att mer kan och måste göras än hittills är uppenbart.
Samtidigt finns det skäl att något litet klippa ner änglavingarna på statsrådet Pagrotsky. Han konstaterade att näringslivet har ansvar att "agera kraftfullt" för att återvinna förtroendet. Regeringen "har anledning att agera då det handlar om vår tillväxt".
En inte orimlig tolkning av denna inte direkt kristallklara formulering är att regeringen anser att tillväxten står och faller med näringslivets förmåga att återvinna förtroendet. Regeringen kan inte göra mer.
Men en parad av pratministrar har pratat i tio års tid om reformer för tillväxt utan att något hänt. Även den underlåtenheten kanske i tidernas fullbordan borde kunna diskuteras i termer av sviktande etik och moral.