Pakistan är illa ute

En stat som inte kan garantera tryggheten på sina stora flygplatser är illa ute.

Uppsala2014-06-10 00:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Minst 24 personer uppges ha dödats när Pakistans militär efter flera timmars hårda strider lyckades återta kontrollen över Karachis flygplats. Tio terrorister från den pakistanska grenen av talibanrörelsen attackerade flygplatsen strax före midnatt i söndags. De var mycket välbeväpnade, med raketgevär handgranater, automatvapen och sprängmedel. Samtidigt som flygplatsen attackerades angreps också shiamuslimska pilgrimer i Balochistan, Pakistans västligaste provins, nära gränsen till Iran. Minst 23 personer uppges ha dödats vid dessa attacker.

Pakistan har av många pekats ut som den stat som i dag utgör det största hotet mot den internationella säkerheten. Det betyder inte att Pakistans regering och politiska elit skulle attackera någon annan. Men däremot har Pakistan militär och säkerhetstjänst, under lång tid tillåtits bedriva sitt eget mycket riskabla spel, utanför all normal politisk kontroll.

Bakgrunden är Pakistans till synes eviga konflikt med Indien. Islamistiska extremister som bekämpat Indien har fått diskret stöd från grannlandet – och Indien har på motsvarande sätt stött rörelser som ansetts bidra till att försvaga ärkefienden Pakistan. Indien hade en nära relation till Sovjetunionen och efter den sovjetiska invasionen i Afghanistan 1980 försökte Pakistan motverka Indiens inflytande genom att stödja islamistiska extremister – i enlighet med det kalla krigets logik i diskret samförstånd med USA. Den politiken har fortsatt efter Sovjetunionens fall, nu utvidgad också till det tidigare sovjetiska Centralasien.

Men riskerna var stora. Man bidrog verksamt till att bygga upp talibanrörelsen i Afghanistan, men denna har i stället spridit sig till själva Pakistan och är i dag ett påtagligt hot mot statens stabilitet. Man har låtit islamistiska extremister ta sig över till den muslimskt dominerade Xinjiang-provinsen i Kina och därmed skapat spänningar med det land som alltid varit den viktigaste allierade i konflikten med Indien. Officiellt har Pakistan hela tiden också varit allierat med USA, men ändå kunde al-Qaidaledaren Osama bin-Ladin under lång tid gömma sig i ett så kallat ”safe house” i den pakistanska garnisonsstaden Abbottabad.

Med valet i Afghanistan kan utvecklingen där kanske ta nya vägar. I stället upplever Pakistan självt nu en våg av terrorism som armén och säkerhetstjänsten uppenbarligen har stora svårigheter att kontrollera. Talibangrupper terroriserar de nordvästra delarna av landet, längs gränsen mot Afghanistan. Separatister i Balochistan gör detsamma i väster och säkerheten i Karachi, landets viktigaste hamnstad, hotas av en rad olika grupper.

Pakistan är en kärnvapenmakt på gränsen till politiskt sammanbrott. Kanske lyckas militär och polis ändå upprätthålla kontrollen. Men det krävs mycket mer för att få staten att fungera.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Signerat

Läs mer om