Partierna ut ur kyrkan

Uppsala2003-12-27 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Kyrkan har skilts från staten, men det har tagit lång tid för politikerna att inse konsekvenserna av att vårt land har religionsfrihet och numera är ett mångkulturellt samhälle. Religionen är en privatsak och därmed bör de politiska partierna självklart hålla sig borta från Svenska kyrkan.
Men politikerna har svårt att släppa greppet om kyrkan efter en intim samverkan i nästan 1 000 år. Det var kyrkan som mer eller mindre skapade den svenska staten, eftersom kyrkan hade en administration av utbildade personer som kunde bilda en stomme till förvaltning av de vilda trakter som knappast ens kunde kallas Sverige vid 1000-talets början.
Man kunde nästan säga att kyrkan hade makten över staten i nästan 500 år. Åtminstone gällde det för den politiska makten att nära liera sig med kyrkan för att överleva.

Så kom Gustav Vasa som personligen tog makten över kyrkan och sedan dess har politikerna behållit den. På senare tid har kyrkofullmäktige främst fungerat som en bra plats för partierna att placera totalt okända personer.
Det har alltid varit svårt att förstå vad politiker har i kyrkan att göra. Ännu svårare är det att begripa varför de har hållit sig kvar trots att kyrkan äntligen är skild från staten. Men nu börjar insikten om att partierna bör lämna kyrkan så sakteliga slå igenom. Moderaterna har visserligen inte fattat beslut än, men partisekreterare Sven Otto Littorin "tror" att 2005 blir det sista valet med partibeteckningen (m).
Folkpartiet har nyligen beslutat sig för att inte delta. Partimedlemmar som vill ställa upp i kyrkovalet får bilda en egen organisation.
Miljöpartiet beslutade redan 2001 att inte ställa upp. Intresserade vänsterpartister bildar sannolikt ett eget valförbund, men partiet som sådant ställer inte upp. Kd tänker låta frivilliga sköta nominering och arbete utanför partiets ordinarie verksamhet.

Ett enda parti är övertygat om att det behövs i kyrkan, gissa vilket! Kyrkan representerar makt och ägande, och där makten finns där ska också socialdemokraterna finnas. Politikens makt bör inte begränsas, meddelar partisekreterare Lars Stjernkvist (s).
Kunde väl tro det.
Läs mer om