Lööfs förslag i Almedalen om ett nystartsmöte för alliansen plockades inte upp av de andra partiledarna och förra veckans utspel om homosexuellas rätt att ge blod desarmerades av självaste RFSL.
Det är två år till valet, men partiet bör snabbt vändas på rätt köl. Att misskötsel av myndigheter under Annie Lööfs näringsdepartement nu avslöjats gör att hon hamnat i rampljuset, på gott och ont. Men antar hon utmaningen på rätt sätt kan det resultera i en utveckling i rätt riktning, både för Centerpartiet och för svensk myndighetskultur.
Att arbeta inom den offentliga förvaltningen kan säkert ha sina nackdelar. Generellt är det lite sämre betalt, lite mindre glamouröst och lite mer förutsägbart. Men för att myndigheterna ska kunna drivas självständigt och med kontinuitet finns det också många fördelar. En statlig anställning ger en trygg karriär med förutsägbar utveckling och hedervärda arbetsuppgifter.
Det brukar sägas att den offentliga förvaltningen ska genomsyras av demokrati, effektivitet och rättssäkerhet. På många myndigheter sitter också dessa värden i väggarna. Men förra veckans avslöjande om Tillväxtverkets representationsslöseri visar att god myndighetskultur inte kommer av sig själv. Generaldirektör Christina Lugnet har fått gå. Beslutet är en viktig markering och Annie Lööf gör rätt i att sätta ned foten. Tyvärr är det inte bara på Tillväxtverket det finns attitydproblem. Vinnova, även den en myndighet under näringsdepartementet, har i flera fall överskridit de interna riktlinjerna för representationskostnader.
En rejäl reprimand och en omplacerad generaldirektör kommer inte att räcka. På de myndigheter där personalen inte höjer på ögonbrynen när inbjudningskort från Grand Hotel delas ut behövs en rejäl uppgörelse med kårandan. Anställda inom den offentliga förvaltningen måste visa respekt och förståelse för att de får sin lön betald av svenska folket.
Att statliga myndigheter missköter sig och slösar skattepengar urholkar i slutändan folkets förtroende för dem. Så får det inte bli.
För näringsministern är skandalen en chans att visa ledarskap. Eftersom hon är relativt nytillträdd, både som partiledare och som näringsminister, kan hon exempelvis inte kritiseras för utnämningen av Lugnet. Agerar Lööf kraftfullt och städar upp hos sina myndigheter kan det höja hennes eget och i förlängningen Centerpartiets anseende hos folket.
Regeringen har under året beskrivits som passiv, och särskilt småpartierna verkar ha haft lite att säga till om. Enligt juni månads Sifo-undersökning väljer 4,8 procent att rösta på Centern. Det sätter partiet i en farlig sits. I det här läget måste Lööf anta varje utmaning.