Normalt sett brukar ett så stort överskott leda till stora ökningar av investeringarna och en starkare krona. Men så har inte skett. Vart har pengarna tagit vägen?
I Föreningssparbankens konjunkturrapport försöker man analysera problemet. Rapporten pekar på underskottet i den så kallade finansiella balansen, eller helt enkelt att mera pengar flyter ut än som flyter in. Underskottet var 190 miljarder kronor förra året, betydligt mer än vad exportöverskottet inbringat.
Det är alltså där man finner förklaringen till att kronan inte stärkts och att investeringarna inte ökat. Pengarna försvinner helt enkelt utomlands. Varken utländska eller svenska företag är alltså riktigt nöjda med företagsklimatet i Sverige. Och detta är ingen ny utveckling.
Enligt Statistiska centralbyrån sjunker den långsiktiga trenden för investeringarnas andel av bruttonationalprodukten, BNP, ända sedan 1970-talet. Kvoten är nu under 16 procent mot 22 när den var som högst. Minskningen är kraftig de senaste åren.
En förklaring till att pengarna rinner ut ur landet är förstås att våra pensionspengar till stor del investeras utomlands. Men den viktigaste orsaken är att svenska företag får större avkastning på sina investeringar utomlands och därför koncentrerat sina satsningar där. Resultatet har blivit att vårt land förlorat en hel del av sin industri.
Här finns en viktig orsak till att vi har en förhållandevis stark ekonomisk tillväxt men att det ändå inte blir fler jobb. I augusti i år var 248 000 personer eller 5,5 procent av arbetskraften öppet arbetslösa enligt SCB. Samtidigt har antalet deltagare i Amsåtgärder ökat med hela 30 000 till 104 000. Det borde ha lett till en minskning av arbetslösheten, men det har det alltså inte gjort.
Den totala bilden är klart oroande. Det hjälper inte att vår export går som tåget om pengarna försvinner utomlands. Denna utveckling leder till att vi får mindre pengar att leva av och satsa på förbättrad välfärd.
Vilken analys gör man på finansdepartementet av orsaken till detta utflöde av pengar? Vad gör man för att få tillbaka investeringarna till Sverige, både svenska och utländska? Inget av samarbetspartierna lär ta upp den frågan.
regeringen tycks inte ens ha uppmärksammat problemet att döma av de självbelåtna kommentarerna från statsministern.