Svenska elever har på senare år fått sämre kunskaper i ämnen som matematik och naturvetenskap, jämfört med tidigare och jämfört med eleverna i många andra länder. Det visar några undersökningar som offentliggjorts på senare tid.
En intressant fråga i detta läge är förstås vilken tanke som först slår landets statsminister. En TT-intervju med Göran Persson ger besked.
Det är, visar det sig, friskolorna som bekymrar statsministern. Han har inhämtat att de har en låg andel behöriga lärare. Han säger sig visserligen "inte veta" om "friskolorna bidrar till de försämrade prestationerna" - men det är alldeles tydligt att det är friskolorna som bekymrar honom mest.
Och den åtgärd som tydligen i första hand leker honom i hågen är att få fram ett förslag som sätter stopp för vinstdrivande friskolor, på samma sätt som regeringen nu försöker stoppa vinstdrivande sjukhus. Statsministern tror nämligen att vi snart kan få se "stora bolag" som "siktar in sig på problemfria elever för att lättare få vinst".
Det är lätt att se att resonemanget haltar. Om det nu skulle vara så som han antyder, nämligen att det är friskolorna som drar ner kvaliteten inom undervisningen, är det svårt att förstå varför några föräldrar skulle vara intresserade av att sätta sina barn i en friskola, hur "problemfria" deras barn än är.
Göran Persson fortsätter med andra ord att producera lättviktiga kommentarer till tunga samhällsproblem. För någon vecka sedan snäste han av folkpartiets gedigna undersökning om det växande utanförskapet med någon föga relevant släng om att folkpartiet motsatt sig regeringens asylpolitik.
Och nu funderar han högt, inte om vad som skulle behöva göras för att höja kvaliteten i den svenska skolan - utan om de uppdagade bristerna möjligen kan utnyttjas valtaktiskt.
Idélösheten slår emot som en unken pust.