Den förre statsministern Göran Persson (S) var mycket oroad i sitt tal på Anders Wall-föreläsningen Uppsala universitets aula på onsdagseftermiddagen. Han noterade att världsekonomin går bättre än någonsin tidigare, men att ländernas regeringar till skillnad från tidigare inte får betalt för detta. Statsministrar och presidenter tvingas bort i hopp om att få ”något annat” i stället. Det nödvändiga ledarskapet i världen håller på att erodera, konstaterade Persson.
Ett pinfärskt exempel finns i EU:s största land Tyskland. Den tyska arbetslösheten är historiskt låg och på torsdagen kom nya exempel på den växande tyska ekonomin. Tillverkningsindustrin växer i den snabbaste takten på två årtionden och inköpschefsindex steg ytterligare i november. Samtidigt står landet inför en regeringskris. Angela Merkel har under två månader misslyckats med att bilda en regering och ett osäkert nyval rycker närmare.
Glädjeämnen som Macrons seger i Frankrike i maj och juni kan snabbt förbytas till motsatsen då han i nationalförsamlingen stödjer sig på cirka 15 procent av de franska väljarna. Ekonomin går bra, ett antal val under 2017 har pekat åt rätt håll, mot en mer stabil utveckling. Hoppet finns kvar, och även Göran Persson tror på en lösning på längre sikt. Men faran är långt ifrån över och vi kan alla dela hans olustkänslor inför den närmaste framtiden.