Polisen raserar tilltron

Rikspolischef Bengt Svenson kallar registret för "oacceptabelt".

Rikspolischef Bengt Svenson kallar registret för "oacceptabelt".

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Uppsala2013-09-24 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

DN:s avslöjande i går – att över 4 000 romer i hemlighet har registrerats hos Skånepolisen – är omskakande. Registrets upprättande tyder på total historielöshet och djupt ingrodd misstro mot en av Sveriges fem nationella minoriteter. Det är hål i huvudet.

Under mappen ”kringresande”, i Skånepolisens datasystem, ligger filen ”total”. Där har information om tusentals romer och deras släktband samlats. Det handlar alltså inte om en kartläggning av kriminella och deras nätverk/kontakter. Nej, det handlar om till stor del ostraffade personer. Det handlar om allt från vuxna till småbarn. Den handlar om ett register baserat på etnicitet.

Och frågan som då måste ställas är: Varför har ett sådant register skapats? Vilka möjliga motiv kan finnas bakom kartläggandet? Det är svårt att se några andra förklaringar än att det handlar om etnisk profilering. Att personer verksamma inom polisen – under rasistiska vanföreställningar om att bevaka ”eventuella framtida brottslingar” – har upprättat en katalog över romer.

Det är som om hat- och propagandasajten Avpixlat skulle ha blivit ett verktyg för myndighetsutövning.

Polisen bekräftade under måndagen att registret existerar, men att det inte varit sanktionerat eller beställt av polismyndigheten. Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, försvarar ändå mappen ”kringresande”. Han menar att det inte rör sig om ett register utan en tillfällig analysfil som används för ”… att hitta förklaringar till att viss brottslighet förekommer.” En viss typ av brottslighet kopplad till etnicitet då, eller?

Det står även klart att ett stort antal anställda inom polismyndigheten har haft tillgång till filen, bland annat inom Rikskriminalen i Stockholm och länskriminalen i Skåne.

Det mesta tyder på att registreringen är olaglig och granskningar från såväl Datainspektionen som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kan bli aktuella. Och en djupgående granskning är av uppenbara orsaker absolut nödvändig.

Många frågor kräver ett svar. På vilka grunder har filen upprättats? Vilka har haft tillgång till den? Vilka har slagit i den och i vilka sammanhang? Finns någon risk för att informationen har kopierats och/eller läckts till någon utomstående? Vem bär ansvaret? I fel händer kan ett register av den här typen användas till att åsamka stor skada för dem som utan egen vetskap fått sina personliga uppgifter nedtecknade.

Mest förvånande är kanske, trots allt, att ingen inom polismyndigheten har reagerat över hur djupt olämpligt det är att sammanställa material av den här typen. Någonstans har någonting i varje fall gått väldigt fel, och resultatet är verkligen skrämmande.

Läs mer om