Polisen ska hålla på lagen

Uppsala2005-05-20 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
I går ställdes två poliser inför rätta åtalade för misshandel. Debatten om polisens arbetsmetoder har återigen blossat upp. Antalet anmälningar mot poliser ökar varje år, men få fall leder ens till åtal.
Rättsstaten bygger på en stats suveränitet och våldsmonopol: Polisen måste faktiskt ha möjligheten att med våld ingripa för att lagar ska efterlevas. Missbrukas denna rätt skadas dock inte bara förtroendet för polisväsendet, utan även förtroendet för staten som auktoritet. Varför ska man respektera statens lagar, när statens företrädare inte gör det?

När poliser tvingas vittna mot kolleger minns de ingenting, menar chefsåklagare Christer Ekelund. Ofta ifrågasätts lämpligheten av att polisen själv utreder brott där kolleger är misstänkta. Samtidigt är det ju polis och åklagare som är utbildade för att utreda brott och frågan är vem som skulle kunna ta över uppgiften i polismål.
Frågan är också hur tjänstefel kan motverkas. Polisen utsätts dagligen för svåra påfrestningar och det är uppenbart att en polis som känner sig otrygg är mer benägen att tillgripa övervåld. Det är därför viktigt att polisen kan känna trygghet i sitt arbete och få möjligheter att bearbeta sina upplevelser genom samtalskontakter. Innebandy hjälper inte mot allt.

En tuff arbetssituation kan dock aldrig ursäkta brutalitet. Viktigast av allt är att poliser vågar stå upp för de lagar de lärde sig att upprätthålla på Polishögskolan, även om en kollega har brutit mot
dem. För varför ska medborgarna lyda lagarna, om inte ens polisen gör det?
Läs mer om