Fler allvarliga översvämningar i framtiden. Slussen och tunnelbanan i Stockholm riskerar att vattenfyllas vid framtida översvämningar i Mälardalen - med stora återverkningar på trafiken.
Så kan man sammanfatta de varningar som SMHI:s klimatforskare nyligen utfärdade när det gäller effekterna av de pågående klimatförändringarna.
Tecknen syns ju redan nu, varje vår och höst när översvämningarna drabbar olika delar av landet. Det är alltså hög tid att ta detta problem på allvar, och låta insikten om de redan nu aktuella och för framtiden med största sannolikhet växande hoten om allt större översvämningar påverka hur vi bygger i närheten av vatten.
Växthuseffekten är en viktig faktor i detta sammanhang. Även om vetenskapssamhället inte nått total enighet om dess betydelse för de pågående klimatförändringarna tycks ändå uppfattningen att växthuseffekten har stor relevans vinna alltmer terräng,
Det är följaktligen inte alls förvånande att miljöminister Lena Sommestad (s) i sin kommentar till SMHI:s forskningsresultat pekar på just den omständigheten.
Hon noterar att Sverige förra året drabbades av ett bakslag i ansträngningarna att minska sina utsläpp. Nivån ligger på drygt 72 miljoner ton, ungefär som 1990 - och en bra bit från riksdagens mål om att minska utsläppen med fyra procent till år 2012.
Statsrådet förutskickar ett förslag om differentierade fordonsskatter till våren. Billigare för bränsle- och koldioxidsnåla bilar, dyrare för dem som slukar bränsle och släpper ut mycket koldioxid.
Andra förslag, mer eller mindre värdefulla, lär följa med tiden. Men på en punkt kan man vara säker. Kärnkraften, den enda energikälla som garanterat inte adderar till växthuseffekten, skall bara bort. Var finns logiken?