Politiken är boven, inte marknaden
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Det bästa argumentet mot Lars Ohly är faktiskt ett noggrannare studium av orsakerna till finanskrisen. Island kan vi lämna åt sidan. Den krisen har de isländska bankerna skapat alldeles själva i ett anfall av storhetsvansinne. Men världskrisen började i USA med en kollapsad bostadsmarknad. Och vad låg bakom den krisen?
Det var faktiskt politiska beslut. De båda enorma bostadsinstituten Freddie Mac och Fanny Mae hade regeringens uppdrag att ge lån till personer som annars inte skulle ha fått låna enligt marknadens regler. En onormalt låg ränta underlättade det. Bankerna såg systemet som en möjlighet att höja sin avkastning. Allt detta ledde till att hushåll som absolut inte hade råd kunde köpa hus. Det var ju socialt bra, men det kunde inte fungera i längden.
För att ha råd med dessa lån utan säkerhet förpackade de båda bostadsinstituten i sin tur sina lån i krångliga paket. Ovetande andra banker tog hand om paketen utan att förstå vad de innehöll. På så sätt spred man riskerna. Och det gick ju bra i flera år. Men till slut sprack hela upplägget. Freddie Mac och Fanny Mae kunde inte klara sina åtaganden. Många låntagare fick gå från sina hus. Huspriserna föll och fortsätter att falla. Bankerna drabbades. Men det var just bristen på öppenhet som gjorde det möjligt att fortsätta så länge.
När bubblan en gång hade spruckit spred sig misstron i det finansiella systemet världen över. Den ena banken vet inte vad som gömmer sig i den andra. Bristen på förtroende sprider sig till andra företag som i sin tur inte får låna och så blir det stopp i systemet. En finanskris fungerar ungefär som en hjärtinfarkt. Det blir stopp i hela kroppen.
Det var alltså de politiska besluten som var fel, inte marknaden. Öppenhet och klara regler är vad som krävs. Och om man ska hjälpa fattiga husägare så är det inte genom att inbilla dem att de kan köpa dyra hus så gott som gratis. Då är det själva fattigdomen som ska angripas. Lars Ohlys lösning är att socialisera bankerna. Politikerna vet ju bäst, enligt Lars Ohly. Men erfarenheten visar just att de inte gör det.
Sverige, som upplevde en i stor utsträckning hemmagjord kris på 90-talet, har gjort läxan. I dag visar internationella undersökningar att vårt land står starkare än många andra. Att vi ändå drabbas av krisen kan kännas orättvist, men ett litet land kan inte ensamt undgå kriser som sprids över hela världen. Förhoppningsvis kommer vi lindrigare undan i det långa loppet.