Populisten Persson

I den fornnordiska mytologin fanns galten Särimner — slaktad och uppäten varje kväll men varje daggfrisk morgon återuppstånden, grisskär och muntert grymtande. I det 21:a århundradets nusvenska mytologi är det försvaret som spelar galten Särimners roll.

Uppsala2004-01-23 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Intressenterna som vill hugga in är många. Där finns de "frustande majorernas", som m-riksdagsmannen Gunnar Hökmark kallade dem i Sälen häromdagen, bålda fostbrödralag. Det består av de båda Larsarna Ohly (v) och Ångström (mp). Den förre vill förbättra värnpliktsutbildningen och öka övningsverksamheten, den senare pläderar för en fördubbling av försvarets internationella verksamhet på ett bräde. Bägge vill samtidigt dra ner försvarsanslagen kraftigt.
Där finns också statsminister Göran Persson. Han vill skifta fokus från ett försvinnande yttre militärt hot till det inre hot som den senaste tidens många våldsbrott utgör. Det som går att plocka av försvaret skall användas till att rusta upp rättsapparaten.

Efter onsdagens partiledardebatt meddelade den pillemariskt plirande statsministern att han noterat att försvaret nu börjat tala om sina "nya uppgifter", som innebar att man nog skulle behöva behålla de pengar man nu har. Statsministern ville därför markera att dessa pengar "inte står till förfogande". Tre miljarder kronor om året skulle man nog kunna klå generalerna på, lät han förstå.
Det kan hända att detta är attraktivt för en oreflekterad folklig opinion. Men i sak är det uttryck för ett ganska ovärdigt populistiskt spel, som statsministern borde hålla sig för god för.
Till att börja med är det ju inte så att försvaret självt hittat på några nya uppgifter. Försvarets nya inriktning är följden av ett politiskt beslut fattat i stor enighet mellan riksdagens partier.
Omställningen kostar stora pengar under den tid den pågår. Men vilket skulle alternativet vara? Ingen kan väl mena att officerarna skall vara undantagna från de trygghetslagar som gäller i övrigt på arbetsmarknaden?
Stora resurser är uppbundna i beställningar av materiel som i många fall inte längre behövs. Försvaret vill nu omförhandla en del av de gamla avtalen med försvarsindustrin för att få modern materiel för de pengar man ändå måste betala.
Om de pengarna försvinner blir det ett hårt slag mot försvarsindustrin.

Satsningen på internationell verksamhet är också mycket väl förankrad politiskt. Och någon återhållsamhet med beställningar till försvaret kan inte skönjas. Så sent som häromdagen meddelade utrikesminister Laila Freivalds att Sverige skall skicka en militär styrka till Liberia.
På senare år har svensk militär trupp under olika internationella uppdrag befunnit sig i "skarpt läge" långt mycket oftare än under det kalla krigets tid. De som deltar i sådana riskfyllda insatser har rätt att kräva både god utbildning och materiel av hög kvalitet. Den som försöker snåla på material och utbildning riskerar att slösa med svenska soldaters liv och hälsa.
Läs mer om