Prat-Pagrotsky?

Anders Sundström gjorde det. Mona Sahlin fortsatte och Björn Rosengren blev sedermera grenens okrönte kung. Att tala om förbättringar och förenklingar för småföretagare verkar vara s-märkta näringsministrars specialitet. Nu är det dags för nuvarande näringsminister Leif Pagrotsky att axla den manteln.

Uppsala2004-08-12 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Han säger sig vara "besjälad" av att förenkla för småföretagarna. Detta ska bland annat ske genom förbättrad samordning mellan alla de myndigheter som insamlar information från företagare. Företagaren ska kunna ägna sin tid åt verksamheten, inte åt att fylla i blanketter, menar Pagrotsky i en kommentar till DN:s utmärkta artikelserie om entreprenörskap.

Det problem som näringsministern uppmärksammar är onekligen angeläget. I dagens Sverige är 400 000 svenskar egenföretagare. Det motsvarar 6,8 procent av den yrkesverksamma befolkningen och är den lägsta andelen sedan början på 90-talet då Sverige genomled den stora ekonomiska krisen. Att så få egenföretagare finns i en tid när statsministern från Björkviks talarstol framhåller landets gynnsamma ekonomiska läge är mer än oroande.

Bilden blir än värre när man betänker att allt färre unga är intresserade av att starta eget. För två år sedan kunde 80 procent av 18-åringarna tänka sig att bli egenföretagare, medan siffran i dag ligger på 65 procent. Entreprenörsandan sjunker. Viljan att ta risker och satsa på en idé minskar.

I det perspektivet låter ju talet om förenklingar bra. Problemet är att vi har hört det förut - utan att se något egentligt resultat. När statsminister Göran Persson efter valet 1998 slog ihop tre departement till det nya näringsdepartementet - som snabbt fick smeknamnet "superdepartementet" - var ett av huvudsyftena just att åstadkomma de förenklingar Leif Pagrotsky nu talar om. Björn Rosengren och Mona Sahlin gavs förtroendet att leda denna supersatsning.

Men superministrarna förvandlades snabbt till pratministrar. Strax före valet 2002 framkom att den regelförenklingsgrupp som hade tillsatts under namnet Simplex inte hade åstadkommit särskilt mycket. Kritiken kom från ingen mindre än gruppens ordförande.

Slutsatsen socialdemokraterna drog av detta var att eftersom alla problem fanns kvar kunde man återanvända 1998 års vallöften i 2002 års valrörelse. I augusti 2002 stod således Björn Rosengren i Helsingborg och lovade - just det - förenklingar för småföretagen.

"Vi behöver vara fler som talar väl om entreprenörskap och småföretagandet i Sverige", tycker Leif Pagrotsky. Det är bra, men räcker inte. Talet måste också följas av handling. Socialdemokraterna har innehaft regeringsmakten oavbrutet i tio års tid och har upprepat förenklingslöftena lika länge. Tills vi har sett dessa löften omsättas i handling finns tyvärr ingen anledning att tro att nuvarande näringsminister är annorlunda än sina företrädare.

Prat-Sahlin och Prat-Rosengren verkar få sällskap av Prat-Pagrotsky.

Läs mer om