Kommer det ukrainska maktetablissemanget verkligen att lyckas stjäla presidentvalet?
Vallokalsundersökningarna visade på en klar seger för den västvänlige kandidaten Viktor Jusjtjenko i söndagens avgörande omgång av det ukrainska presidentvalet.
Rösträkningen som med anmärkningsvärd hastighet slutfördes under måndagen visar, som man kunde befara, att etablissemangets och ryssarnas favorit premiärminister Viktor Janukovitj skall ha vunnit presidentvalet.
Detta har dock ingen trovärdighet. Valobservatörerna, som varit ovanligt många denna gång, konstaterar att fusk i massiv skala förekommit och det sammanfattande omdöme om valet som på måndagen levererades av OSSE är att valet "inte levde upp till de krav som ställs internationellt på demokratiska val".
Viktor Jusjtjenko och hans anhängare vägrar också att godta den officiellt proklamerade valutgången. 10 000-tals av Jusjtjenkos anhängare demonstrerar i god stämning och med stor beslutsamhet i huvudstaden Kiev.
Det stör möjligen inte maktapparaten som lär hoppas på att demonstranterna kommer att tröttna under de närmaste dagarna och resignera.
Men under gårdagen inleddes en process som förmodligen oroar dagens makthavare mer. Kommunfullmäktige i Kiev och i Lviv, västra Ukrainas största stad och centrum för oppositionen, erkände Jusjtjenkos seger och meddelade att de endast kommer att lyda honom.
Ukraina är redan i och för sig ett starkt delat land, därtill i hög grad efter etniska linjer. Västra Ukraina vänder sig västerut, mot EU och rent av Nato. Östra Ukraina, där de 20 procent av Ukrainas invånare som är ryssar bor, är på motsvarande sätt orienterat mot Ryssland.
Segraren i den pågående kraftmätningen, vem det än blir, kommer att få en mycket svår uppgift när det gäller att dämpa spänningarna och försöka övervinna splittringen.
Ukraina behöver, kort sagt, en president med auktoritet och legitimitet. Det är nu trängande nödvändigt att alla goda krafter med EU i spetsen trycker på envist och uthålligt för att folkviljan i Ukraina skall få genomslag.