Innan Obama började avhandla de förväntade ämnena – frihandelsavtalet mellan USA och EU, klimatfrågan och, framför allt, Syrien – pratade han om USA:s och Sveriges gemensamma demokratiska värderingar. Sverige står precis som USA upp för frihet och alla människors jämlikhet, jämställdhet och hbt-personers rättigheter, enligt presidenten. Kanske var det sistnämna en markering mot Rysslands president Vladimir Putin, som Obama ska möta efter Sverigebesöket.
Obama fick ta sig an en rad kniviga frågor. Han garanterade att amerikanska myndigheter inte läser europeiska medborgares e-post, men erkände att den tekniska möjligheten tvingar fram svåra avvägningar. Fredrik Reinfeldt nöjde sig tyvärr med kommentaren att han förstår dilemmat. Kanske ville han inte skapa dålig stämning.
Något som däremot kan muntra upp relationen mellan EU och USA är frihandelsavtalet, som parterna förhandlat under tio månader. Det är EU-kommissionen som håller i rodret, men Obama berömde Sverige för att vara ett frihandelsvänligt land. I en tid då protektionistiska röster från olika politiska läger vill subventionera det svenska jordbruket är en frihandelsvänlig uppmuntran från USA:s president inte fel.
Det var nog trots allt hemmapubliken Obama riktade sig till. I varje fall när Syrien kom på tal. Presidentens ton var skarp när han talade om den moraliska plikten att markera mot användningen av kemiska vapen, oavsett vad FN:s säkerhetsråd säger. I den frågan hade han inte Reinfeldt med dig. Om han har kongressen på sin sida återstår att se.