Primärvalen: Det är inte över än

Är det dags för Newt att ge upp? Har slutligen Mitt tagit hem spelet? Not so fast!
Eller som det också brukar heta: It´s déjà vu all over again. För visst har vi sett den här pjäsen spelas upp förut. Trots att Mitt Romney hela tiden betraktats som den givne kandidaten att ta sig an Barack Obama i november har republikanska väljare ännu inte slutit upp bakom honom med entusiasm.

Uppsala2012-02-02 00:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Segern i Florida var övertygande, men dessförinnan förlorade han klart i South Carolina mot Newt Gingrich, vann med god marginal i New Hampshire men förlorade veckan tidigare hårfint mot Rick Santorium.

Vad är Romneys problem? Varför kan han inte, med alla sina miljoner och sin superba valorganisation, en gång för alla ta hem spelet? Därför att den hårdfört konservativa falangen bland republikanerna – och den uppgår åtminstone till en tredjedel av partiets väljare - inte litar på honom. I deras ögon är han en populist, en elitist och etablissemangspolitiker utan inre övertygelse. För bara några år sedan var han guvernör i liberala Massachusetts och förde en utpräglat pragmatisk politik. Obamas stora sjukvårdsreform, som konservativa avskyr, är i stort sett kalkerad på den reform som Romney genomförde i Massachusetts. Att han påstår sig vara stolt över sin egen reform samtidigt som han tar avstånd från Obamas är svårsmält för många konservativa, liksom hans lappkast i synen på abort och homosexuella där han tidigare var närmast liberal.

Detta är vad Newt Gingrich hela tiden har tagit fasta på. Han har skickligt utnyttjat republikanernas önskan om en tydlig kontrast mot Obamas politik och retorik. Gingrich beskriver sig som en genuin konservativ som bottnar i Ronald Reagans värderingar. Åtskilliga lystrar till budskapet och övertygas av hans intellekt och starka personlighet. Men vad han har emot sig är en självupptagenhet och brist på disciplin som leder till ogenomtänkta, ibland närmast bisarra, utspel och uppfattningar. Nyligen lovade han till exempel att han som president skulle etablera en permanent amerikansk bas på månen. Han har dessutom, trots bedyranden om motsatsen, tjänat miljoner som konsult och lobbyist för stora företag. Anklagelserna mot den stenrike Romney, som byggde upp sin stora förmögenhet genom att köpa upp och avyttra företag, för girighet framstår inte som helt trovärdiga.

Kasten i opinionsvindarna är alltså så pass svårbedömbara och frekventa att man gör klokt i att vara försiktig i bedömningarna. För trots att Mitt Romney nu åter känner medvind har Newt Gingrich en liten ledning nationellt bland republikanska sympatisörer. Han taktik består i att hålla sig flytande de närmaste veckorna för att sedan vinna den konservativa södern, inklusive Texas. Det är ett inte helt osannolikt scenario. De ideologiskt splittrade republikanerna driver fram en utdragen valkampanj med ökade motsättningar som följd. Demokraterna och Barack Obama sitter på läktaren och hoppas att det hela ska pågå så länge som möjligt. Det här är långtifrån över. The show must go on!

Läs mer om