Prioritera skolan
LEDARE. Någonting måste vara fel med Uppsala kommuns skolpolitik. På annat sätt går det knappast att tolka en färsk undersökning frånStatistiska centralbyrån. Den visar hur stor andel av fastanställda lärare vid landets skolor som saknar lärarutbildning.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Siffrorna från Statistiska centralbyrån måste tas på allvar av våra beslutsfattare. Det är knappast någon slump att andelen obehöriga lärare är så hög samtidigt som så många elever lämnar grundskola och gymnasium utan betyg i ett flertal ämnen. Visst kan även personer utan lärarutbildning vara goda pedagoger, men bara en lärarexamen kan vara en garant för goda ämneskunskaper och pedagogisk förmåga. Det är att göra stadens alla elever en väldig otjänst att fortsätta anställa obehöriga lärare, även om det håller lönekostnaderna nere.
För trots kommunens skrala ekonomi måste vi våga satsa mer på skolan. Annars är det svårt att se hur den negativa utvecklingen ska kunna brytas. Särskilt inte som stora pensionsavgångar är att vänta när fyrtiotalisterna lämnar arbetsmarknaden. Ett första steg på vägen är att bryta det kortsiktiga tänkande som verkar härska bland våra politiker.
Visst är ekonomin inte den bästa, men en satsning på skolan är inte blott och bart en ökad kostnad. Nej, det är en investering som på lång sikt kommer att gynna kommunen. Även på något kortare sikt kommer en satsning särskilt på grundskolan med all säkerhet att minska behovet av individuella program och specialundervisning på gymnasiet när fler elever klarar av att nå upp till godkänt redan efter nio år i skolan.
Den förda skolpolitiken måste ses över och reformeras rejält om det ska vara möjligt att öka andelen behöriga lärare vid skolorna. Vissa åtgärder kommer att vara kostsamma och kräva omprioriteringar av dagens budget, medan åter andra kan genomföras utan större kostnadsökningar.
Till de senare hör en tryggare och trivsammare skolmiljö. En arbetsplats fri från hot, trakasserier och nedsättande kommentarer är vad som behövs, både för lärare och elever.
Till de förra hör höjda löner. Det är det mest uppenbara, men också mest kostsamma, sättet att locka till sig fler utbildade lärare. De nyutexaminerade lärarna lämnar i dag universitetet med skyhöga studieskulder och de kommer att fortsätta söka sig till
andra orter så länge löneläget är som det är. En skola med fler utbildade lärare är en satsning som måste få kosta, men det är en investering som skulle göra gott inför framtiden.