Problemet Östersjön

Oljeutsläpp, minskande fiskbestånd och massdöd av sjöfåglar. Östersjön är i olag. Så sent som mars påmindes vi åter om det när Öregrund drabbades av stora oljeutsläpp från en förlist bogserpråm.

Uppsala2004-06-22 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Miljöproblemen i Östersjön måste lösas om vi alls ska kunna ha en levande östersjö framöver. Det är något som delegaterna som nu sammanträder vid Östersjötoppmötet i Tallinn säkert skriver under på. Sedan i går har företrädare för regionens länder samlats för att diskutera detta och en rad andra frågor av gemensamt intresse. Sverige representeras i vår sjukskrivne statsministers frånvaro av samordningsminister Pär Nuder.

Mycket av samarbetet mellan de deltagande länderna kan numera, sedan Polen och de baltiska staterna blev EU-medlemmar, ske inom ramen för EU. Trots det, eller kanske just därför, är detta toppmöte mycket viktigt. Ryssland, som ju står utanför EU, har både starka intressen i området och komplicerade relationer med många av Östersjöländerna.

Därför är det intressant att Ryssland representeras av sin premiärminister Michail Fradkov. För första gången sedan Estland blev självständigt besöks landet av en rysk premiärminister. Det visar hur viktigt goda kontakter med grannstaterna är för det stora landet, att det är dags att försöka begrava gamla oförrätter och bygga upp nya allianser. Ryssland, som av historiska skäl ofta uppfattas som ett hot, vill framöver ses som en naturlig samarbetspartner.

Nyckeln till regionens framtid är också i mångt och mycket ett välfungerande samarbete mellan Ryssland och de övriga grannländerna, vilket inte minst miljöfrågorna visar. Östersjön har länge lidit av överfiskning, förorenande sjöfart och övergödning. Med EU-medlemskapet har de nya medlemsstaterna längs Östersjön tvingats anpassa sin lagstifting för att klara av att uppfylla EU:s tuffare miljöregler. Många utmaningar inom miljöområdet kan också lösas inom unionen. Så har till exempel förbudet mot att anlöpa hamnar med enskroviga fartyg utsträckts till att gälla längs nästan hela Östersjökusten.

I ryska hamnar vid Kaliningrad och S:t Petersburg är det däremot fortfarande tillåtet. Östersjöns överlägset största miljöbov, Ryssland, omfattas ju nämligen inte av EU:s lagar och regler och har ofta en annan syn på miljölagstiftning. Därför fortsätter Östersjön att trafikeras av de tickande miljöbomber som de enskroviga fartygen faktiskt utgör. Kanske kan toppmötets deltagare få Ryssland att ändra uppfattning i frågan.

Även om reglerna för fartygstrafik förbättras finns det en mängd andra hot mot den känsliga havsmiljön. När det gäller övergödning och överfiskning bär även Sverige ett stort ansvar och borde kunna föregå med gott exempel. Förhoppningsvis har Pär Nuder fått med sig instruktioner både om att ställa krav på rysk förbättring men också lova svensk uppryckning.

Samarbete är den enda vägen till en god havsmiljö och våra barn och barnbarn förtjänar bättre än en död, giftstinkande och av olja nersölad östersjö.

Läs mer om