Publicitet kan ge effekt

Uppsala2007-03-07 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Vem skriver ni för? Det var en av de frågor som ställdes när utrikesminister Carl Bildt och en panel från UD i går höll presskonferens om Utrikesdepartemenets rapport om mänskliga rättigheter. Möjligen tyckte frågeställaren att det var meningslöst att Sverige som nästan enda land (vid sidan av USA) regelbundet publicerar rapporter av detta slag.
   Mänskliga rättigheter är dock, oavsett regeringens färg, sedan åtskilliga år ett prioriterat område för svensk utrikespolitik och det är rimligt att en rapport om utvecklingen publiceras med jämna mellanrum. Men det är, som också Carl Bildt konstaterade, bara en del av svaret på frågan.

   Staterna - och i synnerhet de stater som har allvarliga saker att dölja - är ofta mycket känsliga för kritiska formuleringar i officiella dokument från andra regeringar. Även om få svenskar får tid och möjlighet att läsa årets UD-rapport om mänskliga rättigheter så kan man vara övertygad om texten studeras på de berörda ländernas ambassader. Formuleringarna kan leda till protester, till dialog eller till rapporter hem.
   Det vore bra om fler länder gjorde som Sverige och publicerade årliga översikter om de mänskliga rättigheternas ställning i världen.

   Innehållet i årets rapport är knappast överraskande. De stora framsteg för demokrati och mänskliga rättigheter som präglade 1990-talet har stannat av, även om det alltjämt är korrekt att påstå att situationen generellt sett är bättre i dag än för några decennier sedan.
   Det land som fick mest uppmärksamhet vid presskonferensen var Vitryssland. Den allmänna bilden av en stat som gör sitt bästa för att likrikta massmedierna och förhindra oberoende och oppositionella grupper att verka är väl känd. Men Vitrysslands internationella läge har förändrats, som en följd av gaskonflikten med Ryssland för några månader sedan.
   Den vitryske diktatorn Lukasjenko uppfattar det ryska trycket som ett hot mot sin egen ställning. Att vara helt utlämnad till den ryska maktpolitik som bedrivs med gasleveransernas hjälp är inget lockande framtidsperspektiv. Alltså försöker Lukasjenko nu förbättra de tidigare djupfrysta kontakterna med EU.

   Det är viktigt att inse att detta ännu inte har lett till några märkbara förbättringar "på marken" för de mänskliga rättigheterna i landet. Men spelförutsättningarna har förändrats och tydliga markeringar från olika EU-länder om vikten av en förändrad politik i Vitryssland kan under vissa omständigheter få stor betydelse.
   I fallet Vitryssland är Sverige ingen marginell aktör och flera svenska organisationer är starkt engagerade i landet. Också därför är det viktigt vad UD skriver.
   
Läs mer om