Pusslande politiker

Cecilia Hamenius och Mohamad Hassan (bägge FP).

Cecilia Hamenius och Mohamad Hassan (bägge FP).

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-10-07 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Veckans besked om att verksamheten vid Grafiskt utbildningscentrum (GUC) flyttas över till Bolandsgymnasiet var väntat. Formellt är det bara ett tjänstemannaförslag. Men det ska mycket till för att styrelsen för vård och bildning den 18 oktober fattar ett beslut som på avgörande punkter skiljer sig från förslaget. Inte heller lär utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, som också måste behandla skolnedläggningen, vara av en annan åsikt.

För elever och lärare vid GUC känns det förstås tröstlöst att deras protester sannolikt inte kommer att göra någon skillnad, och den stora omställning det innebär att under pågående utbildning tvingas flytta från en skola till en annan, ska inte underskattas. Nedläggningen måste trots det genomföras. Också om det aktuella förslaget är känsligt då kommunen nyligen tog över driften av GUC. Och även om utbildningarna förs över i sin helhet till Bolandsgymnasiet, går det förstås att hävda att undervisningen inte kan frikopplas från lokalerna.

Men att inte röra någon gymnasieskola var tyvärr aldrig aktuellt. Överskottskapaciteten och hyreskostnaderna är helt enkelt för stora. Om inget görs kommer problemen bara att öka i takt med att elevkullarna minskar. Oavsett vilken skola som hade föreslagits, hade konsekvenserna blivit stora för eleverna. Det hade gått att uppnå större totala hyresminskningar med andra lösningar, men GUC-alternativet är det som ger lägst hyra per elev. Detta är av avgörande betydelse.

Om ingenting görs kommer hyreskostnaderna nämligen att svälja en allt större andel av utbildningskostnaden: skolorna får ersättning per elev, men lokalhyrorna tar ingen hänsyn till elevantalet. Det som drabbar en mindre grupp tydligt, elever och lärare vid skolan som läggs ner, är därför nödvändigt – att inte röra någon skola alls när överkapaciteten är stor drabbar hela verksamheten.

Vid sidan av det beklagliga GUC-beslutet har ordförande Cecilia Hamenius (FP) och de övriga ledamöterna i styrelsen för vård och bildning bland annat att ta ställning till att lämna delar av Lundellska skolan, motsvarande 200 elevplatser. Detta utrymme kan eventuellt användas för för- eller grundskolan. För samtidigt som eleverna blir färre i gymnasiet, blir de fler i lägre åldrar.

Därför kan samma församling som fattar beslut om att flytta GUC-verksamheten för att spara in på lokalkostnader, bara något möte senare besluta om att uppföra nya skolor. Så ser verkligheten ut när man måste lägga skollokalspussel.

Läs mer om