Putin bjuder på kalas

I Ryssland går Putins nycker före rättssäkerheten. Om mindre än två månader bidrar Sverige till en av den ryske presidentens största propagandasegrar.

Putin vill bli snällare. Det går sådär.

Putin vill bli snällare. Det går sådär.

Foto: Ivan Sekretarev

Uppsala2013-12-19 16:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I tisdags röstade den ryska duman igenom en amnestilag som innebär att 25 000 fångar går fria. Det handlar bland annat om personer som har begått brott som minderåriga, kvinnor med ansvar för minderåriga barn och pensionärer. Men också de som har dömts för ”huliganism” – en brottsrubricering som har varit Kremls slasktratt för allehanda icke-önskvärda beteenden – ingår i amnestin.

Därmed öppnas för ett frisläppande av Pussy Riot-medlemmarna, samt de Green Peace-aktivister som i september bordade en oljerigg i Arktis – en aktion där bland andra svenska Dima Litvinov och finska Sini Saarela ingick.

Flera av de ryska rättsfall som har fått störst uppmärksamhet i internationell media går alltså mot en upplösning. Officiellt är förklaringen till Putins nyfunna ”mjukhet” att han vill markera den ryska konstitutionens 20-årsdag. Fast knappast är det heller en slump att amnestin kommer med mindre än två månader kvar till OS.

Ryssland har kritiserats hårt för sin bristande respekt för mänskliga rättigheter. Samtidigt är Sotji-spelen oerhört viktiga för Putin ur propaganda-synpunkt, och det är högst angeläget för Kreml att skifta fokus.

Men rättssäkerheten i landet är svag. Vissa släpps, andra sitter på tveksamma grunder kvar. Någon amnesti beviljas exempelvis inte för de personer som fängslades under maj månads protester mot Putin. Vissa av dem riskerar 13 år bakom galler.

Också i själva OS-orten Sotji har Putins auktoritära tendenser fått genomslag. De journalister som har rört sig i området och ställt kritiska frågor har trakasserats av myndigheter, bland dem ett reportageteam från norska NRK.

I veckan rapporterade Human Rights Watch om att tjerkessiska anti-OS aktivister har utsatts för hårda förhör, samt fått sina mobiltelefoner och datorer beslagtagna. Tjerkesserna har stark historisk anknytning till området kring Sotji, och aktivisterna har bland annat reagerat på att en tjerkessisk kyrkogård har förstörts, för att göra plats för OS-anläggningar.

Varken Tyskland eller Frankrike kommer att skicka några toppdelegater till Sotji. Obama har beslutat att skicka två öppet homosexuella ex-idrottare, delvis som protest mot de omtalade ryska anti-gaylagarna. I brittiska The Guardian kritiserades i onsdags David Cameron för att han ännu inte har tagit ställning till om han ska åka eller inte.

På svenskt håll står det klart att Fredrik Reinfeldt inte kommer att besöka Sotji, medan Idrotts- och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) planerar att infinna sig.

Förhoppningsvis tänker dock Adelsohn Liljeroth om innan spektaklet drar igång. Det är onödigt att bekräfta mobbaren genom att gå på hans kalas.

Läs mer om