Putins vapenskrammel

Uppsala2004-11-19 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Som om han vore ledare för Sovjetunionen och inte president i Ryssland talar Vladimir Putin plötsligt om nya kärnvapensystem "som andra kärnvapenstater inte har".

Vad menas? Har Putin glömt vilket land han leder och hur världen förändrats efter 1989? Vill han återgå till gamla tider? Eller handlar utspelet i verkligheten om något annat?

Allt talar för att det sistnämnda svaret är det riktiga. Putin skulle säkert gärna vilja att Ryssland kunde återta Sovjetunionens gamla roll. Men verkligheten är ju att landet i dag helt saknar resurser för detta. Det enda som i dag motiverar de ryska anspråken på att vara en stormakt är kärnvapeninnehavet - men kärnvapnen är samtidigt ganska poänglösa eftersom den gamla konfrontationen med USA upphört och de nya hoten mot fred och säkerhet är av helt andra slag.

Därför försökte USA redan under president Clinton få internationellt stöd för att frångå det s k ABM-avtalet från 1972, som förband USA och Sovjetunionen att inte utveckla ett robotförsvar som skulle göra motsidans kärnvapenmissiler verkningslösa. Tanken var att detta avtal i sak var överspelat, samtidigt som nya kärnvapenmakter med mer eller mindre oberäkneliga regimer - som Iran och Nordkorea - kunde tänkas hota både USA och andra.

Till sist frångick USA avtalet på egen hand och började bygga upp ett eget missilförsvar. Detta skulle inte kunna motstå en hypotetisk attack från Ryssland, men kanske vara till nytta om någon kärnvapenbestyckad "skurkstat" utlöste en attack.

Inte heller är det amerikanska missilförsvaret något hot mot Ryssland - ingen kan i dag föreställa sig någon militär konfrontation mellan dessa stater. Men för viktiga delar av den ryska militären är det en prestigesak att nya amerikanska kärnvapen måste motsvaras av nya ryska.

Putin själv har tidigare betonat de konventionella vapnens roll. Skälen är lätta att förstå. Sådana vapen kan användas vid terroristbekämpning eller vid insatser i Rysslands närområde. Man sätter inte in kärnvapen vid oro i Kaukasus eller i Centralasien. Men samtidigt måste han hålla sig väl med krigsmaktens olika delar. Genom att i bombastiska ordalag tala om nya märkvärdiga kärnvapen tillgodoser han också den typ av opinion i Ryssland som vill att landet och dess ledare ska framstå som "starka", oavsett om de knappa resurserna används förnuftigt eller ej.

Flera ryska militära bedömare har redan uttryckt skepsis mot Putins planer. Något påtagligt hot mot den internationella säkerheten innebär de knappast. Men Putins beroende av de mest bakåtblickande krafterna i det ryska samhället demonstreras på nytt.

Läs mer om