I måndagens UNT argumenterar ledarsidan för marknadshyror som en lösning för bostadsbristen i Uppsala.
Men lösningen för att tusentals unga ska få någonstans att bo med en hyra de kan betala är inte marknadshyror. På en bristmarknad som Uppsala skulle det leda till kraftigt höjda hyror som unga inte har råd med.
För nybyggda hyresrätter finns dessutom redan ett system som garanterar god avkastning för fastighetsägaren. I Uppsala har hyrorna i all nyproduktion de senaste tre åren varit enligt denna modell, som kallas presumtionshyra. Något hinder för nyproduktion finns inte. Hyresnivåerna det lett till kan exemplifieras av de nya hyresrätterna i Frodeparken där månadshyran för en vanlig tvåa är 11 000 kronor. Är inte det tillräckligt för att göra det lönsamt att bygga? Ska alla hyror i Uppsala upp dit?
Marknadshyror är naturligtvis bra för fastighetsbranschen, men för hyresgästerna innebär de ett beroende av bostadsbidrag.
Det behövs politiskt ansvar för rimliga boendekostnader: Att få bort överbeskattningen av hyresrätten är ett steg. Att korta projekteringstiden ett annat. Att öka konkurrensen på byggmarknaden ytterligare ett.
Cecilia Staland
ordf Hyresgästföreningen Uppsala-
Knivsta
Johan Pelling
regionchef Hyresgästföreningen Aros-Gävle
Svar:
Det är inget fel på Hyresgästföreningens mål, att få ned boendekostnaderna för unga bostadssökande. Det är heller inget fel på delar av receptet, som till exempel ökad konkurrens på byggmarknaden. Mycket behöver göras för att öka byggandet och för att göra det billigare. Men samtidigt bör man också avskaffa den reglering av hyresmarknaden som inte visat sig fungera. Dyra förstahandskontrakt har verkligen inte gynnat de unga på bostadsmarknaden.
Red av UNT